Ваш браузер устарел. Если ERF Bibleserver работает медленно, обновите ваш браузер.

Регистрация
... и использовать все функции!

  • Прочтите1. Mose 3
  • Заметки
  • Теги
  • Лайки
  • История
  • Словари
  • План чтения
  • Графики
  • Видео
  • Особые поводы
  • Пожертвование
  • Блог
  • Новостная рассылка
  • Партнёры
  • Помощь
  • Контакт
  • Alexa Skill
  • Для веб-мастеров
  • Защита информации
  • Accessibility Statement
  • Права заинтересованных лиц (DSGVO)
  • Служебная информация
  • Language: Pyсский
© 2025 ERF
Зарегистрироваться бесплатно

Луки 1

Священное Писание, Восточный перевод

от Biblica

Введение

1 Поскольку уже многие принялись составлять описание произошедших среди нас событий 2 на основе сведений, переданных нам людьми, которые с самого начала были их очевидцами и служителями Радостной Вести, 3 то и я решил, тщательно исследовав всё от начала, описать тебе, достопочтеннейший Феофил, всё по порядку, 4 чтобы ты мог убедиться в достоверности того, чему был научен. 

Предсказание о рождении пророка Яхии

5 Во время правления Ирода[1], царя Иудеи, жил священнослужитель, которого звали Закария; он принадлежал к группе священнослужителей из смены Авии[2]. Его жена тоже была потомком Харуна, её звали Элишева. (1Пар 24:1) 6 Оба они были праведны перед Всевышним, живя непорочно и строго соблюдая все повеления и установления Вечного[3]. (Исх 3:13) 7 Но у них не было детей, потому что Элишева была бесплодна. Они оба были уже в преклонном возрасте. 8 Однажды, когда была очередь служить смене, к которой принадлежал Закария, он нёс службу перед Всевышним. 9 В соответствии с установленным для священнослужителей порядком ему выпало по жребию войти в храм Вечного и возжигать благовония[4]. (Исх 30:6) 10 Во время возжигания благовоний множество народа молилось снаружи. 11 Закарии же явился ангел от Вечного. Он стоял справа от жертвенника, где возжигались благовония. 12 Когда Закария увидел его, он был чрезвычайно поражён и испуган. 13 Ангел сказал ему: – Не бойся, Закария, твоя молитва услышана. Твоя жена Элишева родит тебе сына, и ты назовёшь его Яхия. 14 Твоё сердце наполнится счастьем и ликованием, и многие будут радоваться его рождению, 15 потому что он будет великим в глазах Вечного. Он никогда не будет пить вина или пива. От самого рождения он будет исполнен Святым Духом. 16 Многих исраильтян он обратит к Вечному, их Богу. 17 Он будет предшествовать Ему в духе и силе пророка Ильяса[5], чтобы обратить сердца отцов к детям, а непокорных – к мудрости праведных, приготовляя народ к приходу Вечного[6]. (3Цар 17:1; Мал 4:5) 18 Закария спросил ангела: – Как мне узнать, что это сбудется? Ведь я уже стар, и жена моя в преклонных годах. 19 Ангел ответил: – Я – Джабраил, стоящий перед Всевышним, и я послан, чтобы сообщить тебе эту радостную весть. 20 Но сейчас, за то, что ты не поверил моим словам, которые обязательно исполнятся в своё время, ты лишишься дара речи и не будешь говорить до того дня, пока это не сбудется. 21 Между тем люди ждали Закарию и удивлялись, почему он так долго не выходит из храма. 22 Когда Закария вышел, он не мог говорить и вынужден был общаться с ними жестами. Все поняли, что в храме ему было видение. 23 Когда срок его служения закончился, Закария возвратился домой. 24 Вскоре его жена Элишева забеременела и пять месяцев не выходила из дома. 25 Она говорила: – Вот что сделал для меня Вечный, по милости Своей сняв с меня позор перед людьми! 

Предсказание о рождении Исы Масиха

26 Когда Элишева была на шестом месяце беременности, Всевышний послал ангела Джабраила в галилейский город Назарет 27 к непорочной девушке по имени Марьям. Марьям была обручена с Юсуфом, потомком царя Давуда. 28 Ангел пришёл к ней и сказал: – Приветствую тебя, получившая милость! Вечный с тобой! 29 Марьям эти слова очень удивили, и она размышляла, что бы значило такое приветствие. 30 Ангел продолжал: – Не бойся, Марьям, потому что Всевышний проявил к тебе милость! 31 Ты забеременеешь, и родишь сына, и назовёшь Его Иса[7]. 32 Он станет великим, и Его будут называть Сыном Высочайшего (Царственным Спасителем)[8]. Вечный Бог даст Ему престол Его предка Давуда, (2Цар 7:14; Пс 2:6; Ин 1:49; Ин 11:27; Ин 20:31; 1Ин 2:23) 33 и Он будет царствовать над потомками Якуба вовеки, и Его Царству не будет конца. 34 – Как это может быть? – спросила Марьям. – Ведь я ещё не была с мужчиной. 35 Ангел ответил: – Святой Дух сойдёт на тебя, и, как тень, найдёт на тебя сила Высочайшего. Поэтому ребёнка, который родится у тебя, будут называть«Святой», а также«Сын Всевышнего»[9]. (Пс 2:7; Ис 7:14; Мф 1:23; Лк 4:34; Ин 6:69) 36 Вот и твоя родственница Элишева тоже родит сына в её преклонные годы. О ней говорили, что она бесплодна, но она уже на шестом месяце беременности. 37 Для Всевышнего нет ничего невозможного. 38 – Я рабыня Вечного, – ответила Марьям, – пусть всё произойдёт со мной так, как ты сказал. И ангел оставил её. 

Марьям навещает Элишеву

39 Вскоре после этого Марьям собралась и поспешила в город, расположенный в нагорьях Иудеи. 40 Она вошла в дом Закарии и поприветствовала Элишеву. 41 Когда Элишева услышала приветствие Марьям, ребёнок внутри у неё встрепенулся; Элишева исполнилась Святого Духа 42 и воскликнула громким голосом: – Благословенна ты среди женщин, и благословен ребёнок, которого ты носишь! 43 Чем я заслужила такую милость, что ко мне пришла мать моего Повелителя? 44 Как только я услышала твоё приветствие, ребёнок во мне так и встрепенулся от радости. 45 Благословенна поверившая в исполнение того, что сказал Вечный! 

Марьям прославляет Вечного

46 Марьям ответила: – Душа моя славит Вечного, 47 и дух мой радуется о Всевышнем, Спасителе моём, 48 потому что Он обратил внимание на меня, Свою скромную рабыню[10]. Отныне все поколения будут называть меня благословенной, (1Цар 1:11; 1Цар 2:1) 49 потому что Всемогущий совершил такое великое дело для меня! Его имя свято! 50 Из поколения в поколение Он проявляет милость к боящимся Его![11] (Пс 102:17) 51 Его рукой совершены великие дела: Он рассеял гордых в надмении сердца их, 52 сверг правителей с их престолов и возвысил смиренных! 53 Он насытил благами голодных, а богатых отослал ни с чем. 54-55 Он помог Своему рабу Исраилу, помня Своё обещание нашим предкам – быть милосердным к Ибрахиму и его потомкам вовеки. 56 Марьям погостила у Элишевы около трёх месяцев и затем возвратилась домой. 

Рождение, наречение имени и обрезание пророка Яхии

57 Когда подошло время, Элишева родила сына. 58 Её соседи и родственники услышали о том, что Вечный явил ей великую милость, и радовались вместе с ней. 59 На восьмой день они пришли, чтобы совершить над ребёнком обряд обрезания[12], и хотели назвать его в честь отца Закарией. (Быт 17:12) 60 Но мать ребёнка возразила: – Нет! Его будут звать Яхия. 61 Ей стали говорить: – Но ведь среди ваших родственников нет никого с таким именем! 62 Они стали жестами спрашивать отца, как бы он хотел назвать сына. 63 Закария попросил табличку для письма и, к удивлению всех, написал: «Его имя Яхия». 64 В тот же миг к нему вернулась речь, и он начал говорить, прославляя Всевышнего. 65 Всех соседей объял страх, и весть о случившемся разнеслась по всем нагорьям Иудеи. 66 Все, кто слышал об этом, с удивлением спрашивали: – Кем же станет этот ребёнок? – потому что сила Вечного была с ним. 

Пророческое слово Закарии

67 Закария, отец Яхии, исполнился Святого Духа и начал пророчествовать: 68 – Хвала Вечному, Богу Исраила[13], Который посетил Свой народ и дал ему избавление! (Пс 40:14; Пс 71:18; Пс 105:48) 69 Он воздвиг нам могучего Спасителя[14] из рода Своего раба Давуда, (1Цар 2:10; Пс 17:3; Иер 48:25; Мих 4:13) 70 как Он издавна и обещал через Своих святых пророков, 71 что Он спасёт нас от врагов и от рук тех, кто ненавидит нас. 72 Так Он проявил милость к нашим предкам, помня Своё священное соглашение, 73 клятву, которой Он поклялся нашему предку Ибрахиму: 74 избавить нас от рук наших врагов, чтобы мы могли без страха служить Ему, 75 живя перед Ним в святости и праведности во все дни нашей жизни! 76 И ты, дитя, будешь назван пророком Высочайшего, потому что будешь идти перед Вечным, Повелителем Сил, чтобы приготовить Ему пути[15], (Ис 40:3; Мал 3:1) 77 возвестить Его народу спасение через прощение грехов, 78 по глубочайшему милосердию нашего Бога, Который пошлёт нам Утреннюю Зарю с небес[16], (Чис 24:17; Ис 9:2; Ис 60:1; Мал 4:2) 79 чтобы дать свет живущим во тьме и тени смертной[17] и направить наши стопы на путь мира! (Ис 9:2) 80 Ребёнок рос и укреплялся в духе. Он жил в пустыне до того времени, когда открыто явился Исраилу. 

Central Asian Russian Scriptures TM (CARS TM)
Copyright © 2003, 2009, 2013 by IMB-ERTP and Biblica, Inc.
Used with permission. All rights reserved worldwide.

“Biblica”, “International Bible Society” and the Biblica Logo are trademarks registered in the United States Patent and Trademark Office by Biblica, Inc. Used with permission.

Луки 1

Библия, ревизирано издание

от Bulgarian Bible Society

Предсказанието за рождението на Йоан Кръстител

1 Понеже мнозина предприеха да съчинят повест за съвършено потвърдените между нас събития, 2 както ни ги предадоха онези, които отначало са били очевидци и служители на словото, (Мр 1:1; Ин 15:27; Евр 2:3; 1Пет 5:1; 2Пет 1:16; 1Ин 1:1) 3 видя се добре и на мене, който изследвах подробно всичко отначало, да ти пиша наред за това, почтени Теофиле, (Деян 11:4; Деян 15:19; Деян 15:25; Деян 15:28; 1Кор 7:40) 4 за да познаеш достоверността на това, в което си бил поучаван. (Ин 20:31) 5 В дните на Юдейския цар Ирод имаше един свещеник от Авиевия отряд на име Захария; и жена му беше от Аароновите потомци и се казваше Елисавета. (1Пар 24:10; 1Пар 24:19; Неем 12:4; Неем 12:17; Мф 2:1) 6 Те и двамата бяха праведни пред Бога, като ходеха непорочно във всички Господни заповеди и наредби. (Быт 7:1; Быт 17:1; 3Цар 9:4; 4Цар 20:3; Деян 23:1; Деян 24:16) 7 Но нямаха дете, понеже Елисавета беше бездетна, а и двамата бяха в напреднала възраст. 8 И той, като свещенодействаше пред Бога по реда на своя отряд, (1Пар 24:19; 2Пар 8:14; 2Пар 31:2) 9 по обичая на свещеничеството, на него се падна по жребий да влезе в Господния храм и да кади. (Исх 30:7; Исх 30:8; 1Цар 2:28; 1Пар 23:13; 2Пар 29:11; Евр 9:6) 10 И в часа на каденето цялото множество народ се молеше отвън. (Лев 16:17; Откр 8:3; Откр 8:4) 11 Тогава му се яви ангел от Господа, който стоеше отдясно на кадилния олтар. (Исх 30:1) 12 И Захария, като го видя, смути се и страх го обзе. (Суд 6:22; Суд 13:22; Дан 10:8; Лк 1:29; Лк 2:9; Деян 10:4; Откр 1:17) 13 Но ангелът му каза: Не бой се, Захария, защото твоята молитва е чута и жена ти Елисавета ще ти роди син, когото ще наречеш Йоан. (Лк 1:60; Лк 1:63) 14 Той ще ти бъде за радост и веселие; и мнозина ще се зарадват за неговото раждане. (Лк 1:58; Ин 5:35) 15 Защото ще бъде велик пред Господа; вино и сикера[1] няма да пие; и ще се изпълни със Святия Дух още от майчината си утроба. (Чис 6:3; Суд 13:4; Иер 1:5; Лк 7:33; Гал 1:15) 16 И ще обърне мнозина от израилтяните към Господа, техния Бог. (Мал 4:5; Мал 4:6) 17 Той ще върви пред Него в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към децата и непокорните към мъдростта на праведните, да приготви за Господа благоразположен народ. (Мал 4:5; Мал 4:6; Мф 11:14; Мр 1:3; Мр 9:12; Ин 1:23) 18 А Захария каза на ангела: Как ще се уверя в това, защото аз съм стар, а и жена ми е в напреднала възраст? (Быт 17:17) 19 Ангелът му отговори: Аз съм Гавриил, който стои пред Бога, и съм изпратен да ти говоря и да ти благовестя това. (Дан 8:16; Дан 9:21; Мф 18:10; Евр 1:14) 20 И, ето, ще млъкнеш и няма да можеш да говориш до деня, когато ще се сбъдне това, защото не повярва на думите ми, които ще се изпълнят своевременно. (Иез 24:27) 21 И народът чакаше Захария и се чудеше, че се бави в храма. 22 А когато излезе, той не можеше да проговори; и те разбраха, че е видял видение в храма, защото той им правеше знаци и оставаше ням. 23 И като изтекоха дните на службата му в храма, той си отиде у дома. (4Цар 11:5) 24 А след тези дни жена му Елисавета зачена; и се криеше пет месеца, като казваше: 25 Така ми стори Господ в дните, когато погледна милостиво, за да отнеме от човеците причината да ме укоряват. (Быт 30:23; Ис 4:1; Ис 54:1; Ис 54:4) 

Благовещение

26 А в шестия месец ангел Гавриил бе изпратен от Бога в галилейския град, наречен Назарет, 27 при една девица, сгодена за мъж на име Йосиф, от Давидовия дом; а името на девицата бе Мария. (Мф 1:18; Лк 2:4; Лк 2:5) 28 И като дойде ангелът при нея, каза: Здравей, благодатна[2]! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. (Суд 6:12; Дан 9:23; Дан 10:19) 29 А тя много се смути от думите му и си размишляваше какъв ли ще е този поздрав. (Лк 1:12) 30 И ангелът каза: Не бой се, Мария, защото си придобила Божието благоволение. 31 И, ето, ще заченеш в утробата си и ще родиш Син, Когото ще наречеш Исус. (Ис 7:14; Мф 1:21; Лк 2:21) 32 Той ще бъде велик и ще бъде наречен Син на Всевишния; и Господ Бог ще Му даде престола на баща Му Давид. (2Цар 7:11; 2Цар 7:12; Пс 132:11; Ис 9:6; Ис 9:7; Ис 16:5; Иер 23:5; Мр 5:7; Откр 3:7) 33 Ще царува над Якововия дом до века; и царството Му няма да има край. (1Пар 22:10; Пс 45:6; Пс 89:37; Ис 9:7; Дан 2:44; Дан 7:14; Дан 7:27; Авд 1:21; Мих 4:7; Ин 12:34; Евр 1:8) 34 А Мария каза на ангела: Как ще стане това, тъй като мъж не познавам? 35 И ангелът отговори: Святият Дух ще дойде върху теб и силата на Всевишния ще те осени; затова и Святият, Който ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син. (Мф 1:20; Мф 14:33; Мф 26:63; Мф 26:64; Мр 1:1; Ин 1:34; Ин 20:31; Деян 8:37; Рим 1:4) 36 И, ето, твоята сродница Елисавета, и тя в старините си е заченала син; и това е шестият месец за нея, за която се казваше, че е бездетна. 37 Защото за Бога няма нищо невъзможно. (Быт 18:14; Иер 32:17; Зах 8:6; Мф 19:26; Мр 10:27; Лк 18:27; Рим 4:21) 38 И Мария каза: Ето Господнята слугиня пред тебе; нека ми бъде според твоите думи. И ангелът си отиде от нея. 

Посещението на Мария при Елисавета

39 През тези дни Мария стана и отиде бързо към хълмистата страна, в един Юдейски град, (Нав 21:9) 40 и влезе в Захариевата къща, и поздрави Елисавета. 41 И щом Елисавета чу поздрава на Мария, младенецът заигра в утробата; и Елисавета се изпълни със Святия Дух 42 и след като извика със силен глас, каза: Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба! (Суд 5:24; Лк 1:28) 43 И откъде ми е тази чест, да дойде при мене майката на моя Господ? 44 Защото, ето, щом стигна гласът на твоя поздрав до ушите ми, младенецът заигра радостно в утробата ми. 45 И блажена е тази, която е повярвала, че ще се сбъдне казаното от Господа. 46 И Мария каза: Величае душата ми Господа (1Цар 2:1; Пс 34:2; Пс 34:3; Пс 35:9; Ис 61:10; Авв 3:18) 47 и зарадва се духът ми в Бога, Спасителя мой. 48 Защото погледна милостиво на ниското положение на слугинята Си; и, ето, отсега ще ме облажават всички родове. (1Цар 1:11; Пс 138:6; Мал 3:12; Лк 11:27) 49 Защото Всемогъщият извърши за мене велики дела; и свято е Неговото име. (Пс 71:19; Пс 126:2; Пс 126:3) 50 И от родове в родове Неговата милост е върху онези, които се боят от Него. (Быт 17:7; Исх 20:6; Пс 103:17; Пс 103:18) 51 Извърши силни дела със Своята ръка; разпръсна онези, които са горделиви в мислите на сърцето си. (Пс 33:10; Пс 98:1; Пс 118:15; Ис 40:10; Ис 51:9; Ис 52:10; 1Пет 5:5) 52 Свали владетели от престолите им и издигна смирени. (2Пар 2:6; Иов 5:11; Пс 113:7; Ис 66:2) 53 Гладните напълни с блага, а богатите отпрати празни. (1Цар 2:5; Пс 34:10; Пс 34:11) 54 Помогна на слугата Си Израил, за да напомни да покаже Своята милост (Пс 98:3; Ис 41:8; Иер 31:8; Иер 31:20) 55 (както беше говорил на бащите ни) към Авраам и към неговото потомство до века. (Быт 17:19; Быт 22:18; Пс 132:11; Рим 11:28; Гал 3:16) 56 А Мария, като преседя при нея около три месеца, се върна у дома си. 

Рождението на Йоан Кръстител

57 А на Елисавета дойде времето да роди; и тя роди син. 58 И като чуха съседите и роднините, че Господ показал към нея велика милост, се радваха с нея. (Лк 1:14) 59 И на осмия ден дойдоха да обрежат детенцето; и щяха да го нарекат Захария, по името на баща му. (Быт 17:12; Лев 12:3) 60 Но майка му каза: Не, ще се нарече Йоан. (Лк 1:13) 61 Казаха: Няма никой в рода ти, който се нарича с това име. 62 И запитаха баща му със знаци как би искал той да го нарекат. 63 А той поиска дъсчица и написа тези думи: Йоан му е името. И те всички се зачудиха. (Лк 1:13) 64 И начаса устата му се отвори и езикът му се развърза, и той проговори и благославяше Бога. (Лк 1:20) 65 И страх обзе всичките им съседи; и за всичко това се говореше по цялата хълмиста страна на Юдея. (Лк 1:39) 66 И всички, като чуха, пазеха това в сърцата си, като казваха: Какво ли ще бъде това дете? Защото Господнята ръка беше с него. (Быт 39:2; Пс 80:17; Пс 89:21; Лк 2:19; Лк 2:51; Деян 11:21) 67 Тогава баща му Захария се изпълни със Святия Дух и пророкува, като казваше: (Иоил 2:28) 68 Благословен Господ, Израилевият Бог, защото посети Своя народ и извърши изкупление за него. (Исх 3:16; Исх 4:31; 3Цар 1:48; Пс 41:13; Пс 72:18; Пс 106:48; Пс 111:9; Мф 1:21; Лк 7:16) 69 И издигна рог на спасение за нас в дома на слугата Си Давид (Пс 132:17; Мф 1:21) 70 (както е говорил чрез устата на святите Си пророци от вековете), (Пс 72:4; Иер 23:5; Иер 23:6; Иер 30:8; Иер 30:10; Дан 9:24; Деян 3:21; Рим 1:2) 71 избавление от неприятелите ни и от ръката на всички, които ни мразят, 72 за да покаже милост към бащите ни и да спомни святия Свой завет, (Быт 22:16; Быт 26:3; Лев 26:42; Пс 98:3; Пс 105:8; Пс 105:9; Пс 106:45; Иер 31:33; Иез 16:60; Лк 1:54) 73 клетвата, с която се закле на баща ни Авраам: (Быт 12:3; Быт 17:4; Быт 22:16; Быт 22:17; Евр 6:13; Евр 6:17) 74 да даде на нас, освободени от ръката на неприятелите ни, да Му служим без страх, (Рим 6:18; Рим 6:22; Евр 9:14) 75 в святост и правда пред Него, през всичките си дни. (Иер 32:39; Иер 32:40; Еф 4:24; 2Фес 2:13; 2Тим 1:9; Тит 2:12; 1Пет 1:15; 2Пет 1:4) 76 Да! И ти, детенце, пророк на Всевишния ще се наречеш; защото ще вървиш пред Господа, за да приготвиш пътищата за Него. (Ис 40:3; Мал 3:1; Мал 4:5; Мф 11:10; Лк 1:17) 77 За да дадеш на Неговия народ да познае спасение чрез прощаване греховете им, (Зах 3:8; Мр 1:4; Лк 1:78; Лк 3:3) 78 поради съкровеното милосърдие на нашия Бог, с което ще ни посети зора отгоре, 79 за да осияе седящите в тъмнина и в смъртна сянка; така че да насочи стъпките ни в пътя на мира. (Ис 9:2; Ис 42:7; Ис 49:9; Мф 4:16; Деян 26:18) 80 А детенцето растеше и крепнеше по дух; и беше в пустинята до деня, когато се яви на Израил. (Мф 3:1; Мф 11:7; Лк 2:40) 

Bulgarian Protestant Bible (Revised)
© Copyright © 2015 by Bulgarian Bible Society.
Used by permission.