Jesus Sirach 11 | Bible, překlad 21. století Český ekumenický překlad

Jesus Sirach 11 | Bible, překlad 21. století
1 Moudrost poníženého jej povýší a usadí jej mezi velmoži. 2 Nechval člověka kvůli jeho kráse a nikým nepohrdej pro jeho vzhled. 3 Včela je nepatrný létající hmyz, její plody jsou ale ze všech nejsladší. 4 Nechlub se šaty, které nosíš, a v den, kdy jsi poctěn, nezpychni. Hospodinova díla jsou totiž mimo chápání a jeho skutky jsou lidem ukryty. 5 Mnozí vládci museli usednout na zem a korunován byl ten, na koho nikdo nemyslel. 6 Mnozí velmoži se dočkali strašné potupy a slavní muži padli do rukou jiných.

Dostůj svým závazkům

7 Nikoho neobviňuj, dřív než věc vyšetříš, nejprve přemýšlej, pak teprv kárej. 8 Nedávej odpověď, dřív než vše vyslechneš, a neskákej člověku do řeči. 9 Nehádej se o to, co se tě netýká, a nepleť se do sporů mezi hříšníky. 10 Nezabývej se, chlapče, mnoha věcmi – budeš-li dělat příliš, přijdeš k úhoně. Poženeš-li se, ničeho nedosáhneš, dáš-li se na útěk, nezachráníš se. 11 Někdo se snaží, namáhá a vyčerpává, ale čím více dělá, tím více strádá. 12 Jiný je malátný a potřebuje pomoc, síly má málo a bídy víc než dost, Hospodin ale na něj milostivě shlédne a z jeho ponížení ho povznese – 13 povýší jej tak, že se mnozí podiví. 14 Štěstí i neštěstí, život i smrt, chudoba i bohatství, vše pochází od Hospodina.* 17 Dar Hospodinův zůstane zbožným a díky jeho přízni se jim bude dařit navěky. 18 Někdo bohatne odříkáním a lakotou a za odměnu dostane tento úděl: 19 Řekne si: „Konečně klid, teď si užiji svého majetku,“ nezná však příští okamžik, kdy zemře a všechno zanechá jiným.* 20 Dostůj svým závazkům a žij podle nich, při svém úkolu zůstaň do stáří. 21 Neobdivuj skutky hříšníka, spoléhej na Hospodina a své dílo dělej dál, vždyť je tak snadné v Hospodinových očích, nechat rychle a náhle zbohatnout chudáka. 22 Hospodinovo požehnání odmění zbožné, jeho požehnání náhle rozkvete. 23 Neříkej: „Co ještě potřebuji? Co bych si ještě opatřil?“ 24 Neříkej: „Já si vystačím.* Co zlého se mi teď může přihodit?“ 25 V den štěstí se zapomíná na neštěstí v den neštěstí se nevzpomene na štěstí. 26 Neboť pro Hospodina je snadné v den smrti odplatit člověku podle jeho jednání. 27 V hodině útrap se zapomíná na přepych, když člověk umírá, ukáže se, jaký byl. 28 Neblahořeč nikoho před jeho smrtí; člověk se pozná podle toho, jak skončí.*

Pozor na zlé lidi

29 Nevoď každého k sobě domů, podvodník zná totiž mnoho lstí. 30 Srdce pyšného je jak nastražená koroptev – vyhlíží tvou zkázu jako zvěd. 31 Číhá, jak by dobro ve zlo obrátil, i nejkrásnější věci pohaní. 32 Od jiskry se rozhoří oheň v uhlících a hříšný člověk baží po krvi. 33 Dej pozor na ničemu, chystá neštěstí; ať tě nepřivede navždy do hanby. 34 Otevři domov cizímu a způsobí ti zmatky, i tvým nejbližším tě odcizí.

© 2009, 2015, 2017, 2020 Biblion, z.s. Version 2020.2.28

Český ekumenický překlad

Spoléhání na člověka a na Boha

1 Poníženému pozvedne jeho moudrost hlavu a usadí ho mezi velmoži. 2 Nechval člověka pro jeho krásu a nepohrdej nikým pro jeho vzhled. 3 Včela je sice malá mezi létajícími tvory, ale to, co dává, je ze všeho nejsladší. 4 Nebuď domýšlivý na oděv, který oblékáš, a nevynášej se, budeš-li oslavován; neboť obdivuhodné jsou skutky Hospodinovy, lidem však zůstávají skryty. 5 Mnozí vládcové byli donuceni usednout na zem, a korunu dostal ten, na něhož nikdo nepomyslel. 6 Mnozí vladaři byli velmi potupeni a mužové proslavení byli vydáni na milost cizincům. 7 Neobviňuj, dokud nevyšetříš vinu, napřed hleď pochopit, potom kárej. 8 Dokud jsi nevyslechl, neodpovídej, neskákej nikomu do řeči. 9 Nehádej se o to, do čeho ti nic není, a nevměšuj se do rozepře hříšníků. 10 Synu, nepouštěj se do mnoha podniků najednou; vezmeš-li jich na sebe příliš, nezůstaneš bez viny; třebaže se budeš honit, nestihneš to, a dáš-li se na útěk, neunikneš. 11 Někdo se pachtí, namáhá a spěchá, a má tím větší nedostatek. 12 Někdo byl váhavý, potřeboval pomoc, chyběla mu síla, chudoby měl nadbytek, ale Hospodin na něj pohlédl dobrotivým okem. Pozvedl ho z jeho ponížení, 13 vyvýšil jeho hlavu, takže mnozí nad ním užasli. 14 Dobro i zlo, život i smrt, chudoba i bohatství, to vše je od Hospodina. 17 Dar Hospodinův setrvá při zbožných a jeho přízeň bude přinášet zdar na věky. 18 Někdo bohatne šetrností a chamtivostí, ale toto je pak podíl, jímž bude odměněn: 19 Řekne si: „Konečně si mohu odpočinout, nyní budu hodovat ze svého majetku,“ ale neví, kdy mu uplyne vyměřený čas, a to, co měl, zanechá jiným a umře.

Varování před svévolí a svévolníky

20 Stůj ve své smlouvě a věnuj se jí a zestárni při svém díle. 21 Neobdivuj činy hříšníka. Věř Hospodinu a vytrvej ve své dřině, neboť Hospodinovi je snadné nečekaně rychle obohatit chudáka. 22 Odměnou zbožného je požehnání od Hospodina; on dá svému požehnání vykvést v krátké době. 23 Neříkej: „Čeho je mi třeba? Co mi ještě chybí dobrého?“ 24 Neříkej: „Mám všeho dostatek. Co se mi může stát ještě zlého?“ 25 Ve dnech dobrých se zapomíná na zlé a ve dnech zlých se nevzpomene na dobré, 26 vždyť pro Hospodina je snadné i v den skonání člověka odplatit mu podle jeho činů. 27 Chvíle přítomného strádání dává zapomenout na všechna potěšení, až při skonu člověka se odhalí jeho skutečná povaha. 28 Neprohlašuj nikoho za blaženého, dokud nevydechne naposled, až na dětech se totiž pozná pravý muž. 29 Neuváděj každého člověka do svého domu; nepoctivost má mnoho tváří. 30 Jako nastražená koroptev bývá srdce pyšného. Jako na tvůj pád do sklopce číhá vyzvědač 31 a strojí úklady, převrací dobro ve zlo, pomluvou pošpiní i to nejvzácnější. 32 Z ohnivé jiskry vzniká spousta žhavého uhlí a úklady hříšníka končí krveprolitím. 33 Varuj se zlosyna; osnuje zlo, aby navěky poskvrnil tvou pověst. 34 Připusť si do domu cizího a on ti způsobí starosti a odcizí tě i tvým nejbližším.