B21.CEP

  • DBU
  • ELB
  • EU
  • GNB
  • HFA
  • LUT
  • MENG
  • NeÜ
  • NGÜ
  • NLB
  • SLT
  • ZB

Jesus Sirach 10 | Bible, překlad 21. století Český ekumenický překlad

Jesus Sirach 10 | Bible, překlad 21. století
1 Moudrý soudce bude vychovávat svůj lid, vláda rozumného bude spořádaná. 2 Jaký soudce lidu, takoví i jeho služebníci, jaký vládce města, takoví i všichni obyvatelé. 3 Hloupý král zahubí svůj lid, městu se daří, když jsou jeho vůdci rozumní. 4 Moc nad zemí je v Hospodinových rukách, on vzbudí správného vůdce v pravý čas. 5 Zdar člověka je v Hospodinových rukách, on přisoudí slávu znalci Písma.

Pýcha je odporná

6 Nezlob se na bližního kvůli kdejaké křivdě a nikdy nejednej se zpupností. 7 Člověku i Hospodinu je pýcha odporná, křivda se hnusí oběma. 8 Nadvláda přechází z národa na národ pomocí křivd, nestydatosti a bohatství.* 9 Čím se ten prach a popel tolik pyšní? Vždyť mu už zaživa hnijí vnitřnosti! 10 Dlouhá nemoc se směje lékaři: Dnes král, zítra nebožtík! 11 A po smrti člověk podědí hmyz, havěť a červy. 12 Počátkem pýchy je opustit Hospodina, v srdci se od Stvořitele odvrátit. 13 Počátkem pýchy je totiž hřích, a kdo se hříchu drží, bude kypět neřestí. Takové Hospodin překvapí pohromami, vyvrátí je až k úplnému zničení. 14 Hospodin svrhl vladaře z trůnů a dosadil místo nich laskavé.* 15 Hospodin vyrval národy z kořenů a zasadil místo nich pokorné. 16 Hospodin zpustošil území národů a vyvrátil je až k základům země. 17 Vypudil obyvatele, zahubil je a jejich památku vyhladil ze země. 18 Pýcha nebyla určena lidem, prchlivost není pro syny žen.

Hospodin si váží těch, kdo jej ctí

19 Které pokolení je vážené? Pokolení lidské. Které pokolení je vážené? Ti, kdo Hospodina ctí. Které pokolení je bezectné? Pokolení lidské. Které pokolení je bezectné? Ti, kdo přestupují přikázání. 20 Vůdce je vážený uprostřed svých příbuzných, Hospodin si váží těch, kdo jej ctí.* 22 Bohatý, slavný anebo chudý – jejich chloubou je, že Hospodina ctí. 23 Není správné ponižovat rozumného chudáka a není namístě oslavovat hříšníka. 24 Velmož, soudce i hodnostář jsou ve vážnosti, větší je však ten, kdo Hospodina ctí. 25 Když moudrému otrokovi slouží svobodní, rozumnému člověku to nevadí.

Chvála skromnosti

26 Když něco dokážeš, nedělej chytráka a nenaparuj se, když nevíš kudy kam. 27 Lepší je pracovat a mít hojnost všeho než se vychloubat a nemít na jídlo. 28 Získej si, chlapče, slávu skromností a oceňuj sám sebe, jak si zasloužíš. 29 Kdo ospravedlní toho, kdo si sám škodí? A kdo ocení toho, kdo se sám hanobí? 30 Chloubou chudáka je jeho vědění, chloubou boháče jeho bohatství. 31 Kdo je vážený, když je chudý, o co více jako bohatý? Kdo je v nevážnosti, když je bohatý, o co více, zchudne-li?

© 2009, 2015, 2017, 2020 Biblion, z.s. Version 2020.2.28

Český ekumenický překlad

Vrchnost

1 Moudrý soudce vychovává svůj lid a dává mu rozumnou a spořádanou správu. 2 Jaký soudce lidu, takoví jeho úředníci, jaký správce města, takoví všichni jeho obyvatelé. 3 Nevzdělaný král uvede svůj lid do zkázy, ale rozumností vladařů bývá město zvelebeno. 4 V ruce Hospodinově leží panství nad zemí; on ustanoví v pravý čas toho, kdo jí bude ku prospěchu. 5 V ruce Hospodinově leží zdar člověka; to on vkládá svou slávu na znalce Zákona.

Pýcha a pokora

6 Nevyčítej bližnímu kdejaké bezpráví a nepodnikej nic pod tlakem ješitnosti. 7 Pýchu nenávidí Hospodin i lidé, pro oba je bezpráví potupou. 8 Kralování přechází z národu na národ kvůli bezpráví, násilnictví a hrabivosti. 9 Proč se pyšně vypíná ten, kdo je prach a popel? Vždyť už zaživa mu vnitřnosti hnijí. 10 Vleklá nemoc se vysmívá lékaři. Dneska ještě král, a zítra umrlec. 11 Když člověk zemře, zdědí jen plazy, šelmy a červy. 12 Pýcha člověka začíná tím, že odpadne od Hospodina a odvrátí své srdce od toho, kdo je jeho tvůrcem. 13 Neboť původcem pýchy je hřích, a ten, kdo se jí drží, přivodí záplavu zkaženosti. Hospodin proto takové postihl varovnými ranami, až je úplně vyhladil. 14 Hospodin převrátil trůny vládců a namísto nich posadil tiché. 15 Hospodin vyvrátil z kořenů pronárody a namísto nich zasadil pokorné. 16 Hospodin vyhladil krajiny pronárodů a zničil je až do základů země. 17 Je pak z jejich krajin vytrhl a zničil, a tak vymazal jejich památku na zemi. 18 Pýcha nebyla určena lidem ani zuřivý hněv těm, kdo se zrodili z ženy. 19 Kterému potomstvu patří čest? Potomstvu lidskému. Kterému potomstvu patří čest? Těm, kdo se bojí Hospodina. Které potomstvo je beze cti? Potomstvo lidské. Které potomstvo je beze cti? Ti, kdo přestupují přikázání. 20 Mezi bratry je ve cti jejich vůdce a v očích Hospodinových ti, kdo se ho bojí: 22 jak bohatí a vážení, tak chudí. Jejich chloubou je bázeň před Hospodinem. 23 Není spravedlivé pohrdat chudákem bystrého rozumu a nesluší se mít ve vážnosti hříšníka. 24 Velmož, soudce a vladař bývají oslavováni, ale nikdo z nich není větší než ten, kdo se bojí Hospodina. 25 Moudrému otroku budou sloužit i svobodní a chápavý člověk nebude proti tomu reptat. 26 Nedělej se moudrým, když jsi vykonal své dílo, a nedělej se slavným, když nemáš z čeho žít. 27 Je lépe pracovat a mít všeho nadbytek než chlubivě si vykračovat a mít nedostatek chleba. 28 Synu, tichostí si získej vážnost a sám sebe oceňuj, jak zasloužíš. 29 Kdo ospravedlní toho, kdo hřeší sám proti sobě? Kdo si bude vážit toho, kdo nemá v úctě vlastní život? 30 Chudého si možno vážit pro jeho vědomosti, a bohatého pro jeho bohatství. 31 Je-li kdo vážen coby chuďas, oč spíše, bude-li bohatý? A je-li v nevážnosti jako bohatý, oč spíše, bude-li chudý?