Jesus Sirach 9 | Bible, překlad 21. století Český ekumenický překlad

Jesus Sirach 9 | Bible, překlad 21. století

Pozor na ženy

1 Nežárli na ženu ve svém náručí, ať ji nenaučíš, jak ti ublížit. 2 Neoddávej se ženě celým srdcem, jinak tě cele ovládne. 3 Nestýkej se s ženou lehkých mravů, ať neskočíš na její návnadu. 4 Netoč se kolem zpěvačky, ať nejsi lapen jejím uměním. 5 Nezírej na pannu, ať kvůli ní neneseš vinu. 6 Nedávej své srdce nevěstkám, ať nepřijdeš o dědictví. 7 Nebloumej po ulicích města, nepotloukej se po jeho pustých zákoutích. 8 Odvrať svůj zrak od ženy pohledné, na cizí krásu nezírej. Ženská krása už svedla mnohé; rozněcuje zamilovanost jako oheň. 9 Se vdanou ženou nikdy nesedej, nikdy s ní nehoduj při víně, aby ti k ní snad nepřirostlo srdce a tvůj duch nesklouzl k záhubě.

Moudrost ve veřejném úřadě

10 Neopouštěj dávného přítele, vždyť nový se mu sotva vyrovná. Nový přítel je jak mladé víno: teprve až zestárne, s potěšením ho vychutnáš. 11 Nežárli na slávu hříšníka, vždyť nevíš, jaké ho čeká neštěstí. 12 Neměj zalíbení v zálibách bezbožných – pamatuj, že se trestu dožijí. 13 Drž se dál od člověka, který má moc zabíjet, a nebudeš stíhán smrtelným strachem. Přiblížíš-li se mu, varuj se udělat chybný krok, jinak tě připraví o život. Uvědom si, že kráčíš mezi pastmi, že se po městské hradbě procházíš. 14 Zkoumej bližního podle své možnosti, a raď se s moudrými. 15 Rozprávěj s rozumnými a všechny tvé rozmluvy ať jsou o zákonu Nejvyššího. 16 Stoluj společně s muži spravedlivými a tvou chloubou ať je úcta k Hospodinu. 17 Řemeslník získá chválu za své výtvory, ale vůdce lidu musí moudře mluvit. 18 Mluvka je postrachem svého města, a kdo mluví zbrkle, bude pohrdán.

© 2009, 2015, 2017, 2020 Biblion, z.s. Version 2020.2.28

Český ekumenický překlad

Ženy

1 Nežárli na vlastní ženu, a sám sobě na škodu ji neuč špatným způsobům. 2 Nepoddávej se ženě celou svou duší, aby ona nakonec neovládla tebe. 3 Nescházej se s ženou záletnou, abys nepadl do jejích osidel. 4 Nestýkej se se zpěvačkou, aby tě nepolapila do svých nástrah. 5 Neseznamuj se s pannou, abys nebyl obviněn z pohoršení, až bude kárána. 6 Nedávej svou duši nevěstkám, abys nepromarnil svůj dědičný podíl. 7 Nezevluj po ulicích města a netoulej se po jeho opuštěných koutech. 8 Odvrať svůj zrak od půvabů žen, a neseznamuj se s krásou, která ti nepatří. Pro ženskou krásu se mnozí pomátli; jí se láska rozpaluje jako oheň. 9 S provdanou ženou nesedej u stolu a neoddávej se s ní pitkám při víně, abys náhodou nepodlehl jejímu kouzlu a tvá duše neupadla do záhuby.

Ještě o lidských vztazích

10 Neopouštěj starého přítele, žádný nový se mu nevyrovná. Nový přítel je jako nové víno. Teprve až zestárne, budeš je s požitkem pít. 11 Nezáviď hříšníkovi jeho slávu, vždyť nevíš, jaký bude jeho konec. 12 Nepovažuj za dobré to, co se líbí svévolníkům, pamatuj, že ještě za života nezůstanou bez trestu. 13 Drž se daleko od člověka, který má moc zabíjet, a strach ze smrti tě nebude pronásledovat. Jestliže se však k němu přiblížíš, neudělej jediný chybný krok, jinak tě připraví o život. Buď si vědom toho, že kličkuješ mezi osidly a vrávoráš po městských hradbách. 14 Podle své schopnosti vycházej bližnímu vstříc a žádej o radu moudré. 15 Rozmlouvej s rozumnými a všechen tvůj hovor ať se týká zákona Nejvyššího. 16 Tvými spolustolovníky ať jsou spravedliví a v bázni před Hospodinem ať nacházíš svou chloubu. 17 Dílo z rukou umělce dojde chvály, chválou je i vůdce lidu, jestliže je moudrý ve svých řečech. 18 Mluvka bývá v městě postrachem a za své ukvapené řeči v opovržení.