Lukas 18 | Knjiga O Kristu

Lukas 18 | Knjiga O Kristu

Prispodoba o ustrajnoj udovici

1 Isus ispriča učenicima prispodobu da ih pouči kako se uvijek treba moliti i nikada odustajati: 2 “Bio je u nekome gradu sudac. Niti se bojao Boga niti je mario što misle ljudi. 3 A u tomu je gradu bila i neka udovica koja je stalno dolazila k njemu i molila ga: ‘Obrani me od mojega tužitelja!’ 4 Sudac dugo nije mario za to, ali napokon reče: ‘Iako se ne bojim Boga i ne marim za ljude, 5 obranit ću tu udovicu jer mi stalno dodijava, da me ne dolazi vječno gnjaviti!’ 6 Čujte što govori nepravedni sudac!” reče Gospodin. 7 “Neće li Bog onda obraniti svoje izabranike koji danonoćno vape k njemu? Hoće li odgađati da im pomogne? 8 Kažem vam, žurno će im stati u obranu. Ali kad se ja, Sin Čovječji, vratim, hoću li naći vjere na zemlji?”

Priča o farizeju i ubiraču poreza

9 Ispriča zatim prispodobu nekima koji su bili uvjereni u svoju pravednost, a druge su prezirali: 10 “Dva su se čovjeka došla u Hram pomoliti. Jedan je bio farizej, a drugi grešni ubirač poreza. 11 Ponosni se farizej u sebi molio: ‘Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljiv, nepravedan, preljubnik ili kao ovaj ubirač poreza. 12 Dvaput u tjednu postim i dajem desetinu svojeg prihoda.’ 13 A ubirač poreza ostao je daleko i nije se usudio čak ni pogledati u nebo dok je molio. Udarao se u prsa i govorio: ‘Bože, smiluj se meni grešniku!’ 14 Kažem vam: on je otišao doma opravdan pred Bogom, a ne farizej! Jer tko sebe uzvisuje, bit će ponižen, a ponizni će biti uzvišeni.”

Isus blagoslivlja djecu

15 Isusu su dovodili i vrlo malu djecu da ih dotakne i blagoslovi. Kad su to opazili, učenici su im to priječili. 16 Ali Isus ih dozove i reče: “Pustite dječicu k meni i ne tjerajte ih jer takvima pripada Božje kraljevstvo! 17 Zaista vam kažem, tko ne prihvati kraljevstvo Božje poput te dječice, nikada neće u njega ući!”

Bogataš

18 Neki uglednik upita Isusa: “Dobri učitelju, što moram učiniti da dobijem vječni život?” 19 “Zašto me zoveš dobrim?”* upita ga Isus. “Dobar je samo Bog. 20 A zapovijedi znaš: ‘Ne čini preljub’, ‘Ne ubij’, ‘Ne ukradi’, ‘Ne svjedoči lažno’, ‘Poštuj oca i majku!’” 21 “Svih tih zapovijedi držim se još od mladosti”, odgovori čovjek. 22 “Još ti jedno nedostaje”, reče mu nato Isus. “Idi i prodaj sve što imaš, a novac razdijeli siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i slijedi me!” 23 Kad je to čuo, čovjek se ražalosti jer je bio vrlo bogat. 24 Videći to, Isus reče: “Kako je teško bogatašima ući u kraljevstvo Božje! 25 Lakše bi devi bilo provući se kroz iglenu ušicu nego bogatašu ući u Božje kraljevstvo!” 26 Koji su to čuli, pitali su: “Pa tko se onda uopće može spasiti?” 27 “Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu!”, odgovori im Isus. 28 Petar reče: “Evo, mi smo sve svoje ostavili da te slijedimo.” 29 “Zaista vam kažem, nema toga tko je ostavio kuću, ili ženu, ili braću, ili roditelje, ili djecu zaradi Božjega kraljevstva 30 a da neće već na ovome svijetu primiti mnogo više, a u budućemu svijetu i vječni život.”

Isus ponovno naviješta svoju smrt

31 Isus okupi Dvanaestoricu i reče im: “Evo, ulazimo u Jeruzalem. Ondje će se na Sinu Čovječjemu ispuniti sve što su napisali proroci. 32 Predat će ga poganima,* izrugivat će mu se, zlostavljati ga i popljuvati. 33 Izbičevat će ga i ubiti, ali on će treći dan uskrsnuti.” 34 Ali oni nisu ništa od toga razumjeli. Značenje tih riječi bilo im skriveno pa nisu mogli razumjeti o čemu govori.

Isus vraća vid slijepcu

35 Kad se Isus približio Jerihonu, pokraj puta sjedio neki slijepac i prosio. 36 Čuo je žamor mnoštva koje je prolazilo pa se raspitao što je to. 37 “Prolazi Isus Nazarećanin”, kazaše mu. 38 On nato poviče: “Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se!” 39 Ljudi iz mnoštva koje je išlo pred Isusom ušutkivali su ga, ali on je samo još jače vikao: “Sine Davidov, smiluj mi se!” 40 Kad ga Isus začuje, zaustavi se i zapovjedi da ga dovedu. Kad se približio, upita ga: 41 “Što želiš da ti učinim?” “Da progledam, Gospodine!” zamoli on. 42 A Isus mu reče: “Progledaj! Tvoja te je vjera iscijelila.” 43 Slijepac smjesta progleda i krene cestom za Isusom slaveći Boga. I sav narod koji je to vidio zahvali Bogu.