Jesus Sirach 44 | Библия, нов превод от оригиналните езици

Jesus Sirach 44 | Библия, нов превод от оригиналните езици

Възхвала на предците

1 Нека сега възхвалим славните мъже и предците си по потекло. 2 Господ им е отредил голяма слава чрез Своето величие още от самото начало. 3 Те са властвали в своите царства и са били наричани силни мъже. Давали са разумни съвети и са притежавали пророческа дарба. 4 Те са предвождали народа, когато е взимал решения, и са познавали Писанията му, поучавали са с мъдрите си думи. 5 Те са съчинили изящни напеви и са ги записали. 6 Мъже богати и надарени със сила, те мирно живеели в своите домове. 7 Всички били на почит сред потомците си и прослава за своето време. 8 Някои от тях са оставили име, така че продължават да възхваляват делата им. 9 * Но има и такива, за които не е останал спомен. Отишли са си, сякаш никога не са съществували. Станало е така, като че ли не са се раждали, нито пък децата им след тях. 10 А достойни мъже са онези, чиито праведни дела не се забравят! 11 В тяхното потомство пребъдва тяхното богатство – наследство за деца и внуци. 12 * Техните потомци спазват Завета, а също и децата им заради предците. 13 Потомството им ще пребъде за вечни времена и славата им няма да бъде заличена. 14 Телата им са погребани в мир, а имената им ще живеят от поколение в поколение. 15 Хората ще разказват за тяхната мъдрост, а събралият се народ ще разгласява хвалебствия за тях.

Примерът на Енох

16 Енох се понрави на Господ и бе отнесен на небето като пример на покаяние за поколенията.

Безукорният Ной

17 Праведният Ной бе намерен за безукорен. По време на гнева той стана изкупление, * за да оцелее нещо на земята, когато настъпи потопът. 18 С него бе сключен вечен Завет, че никоя плът вече няма да бъде изтребена чрез потоп.

Верността на Авраам

19 Авраам е великият баща на много народи и не е имало никой подобен на него по слава. 20 Той спазваше закона на Всевишния и сключи с Него завет. * Според повелята на завета сам се обряза и се показа верен в изпитанията. 21 Затова Господ с клетва му обеща чрез неговото потомство да бъдат благословени всички народи, * да умножи потомците му като праха по земята, да ги възвиси като звездите, да им даде наследство от море до море и от реката Ефрат до края на земята.

Благословението към Исаак и Яков

22 На Исаак Той даде същото обещание заради баща му Авраам. 23 * Благословението към всички хора и Завета прехвърли върху Яков, благослови го щедро и му предаде като наследство земята, която раздели на дялове и определи за дванадесетте племена.