Sprüche 26 | Библия, нов превод от оригиналните езици Верен

Sprüche 26 | Библия, нов превод от оригиналните езици

Глупецът и неговата глупост

1 Както снегът в лятно време и дъждът по жътва, така и оказването на чест не подхожда на глупеца. 2 Както птицата хвръква, както лястовицата отлита, така незаслуженото проклятие няма да се сбъдне. 3 Бичът е за коня, юздата – за магарето, а тоягата – за гърба на глупците. 4 Не отговаряй на глупеца според глупостта му, за да не станеш и ти подобен на него; 5 не отговаряй на глупеца според глупостта му, за да не се помисли той за мъдър. 6 Който отправя поръчка чрез глупец, отсича краката си, причинява си неприятности. 7 Както краката на куция отслабват, така и умната дума куца в устата на глупците. 8 Който удостоява глупеца с чест, е като онзи, който слага объл камък в прашката. 9 Каквото е трънът, попаднал в ръката на пияница, това е умната дума в устата на глупците. 10 Онзи, който наема глупец, е като стрелец, който наранява със стрела всеки минувач. 11 Както псе се връща при бълвоча си, така и глупецът само повтаря глупостите си. 12 Видиш ли човек, който се мисли за мъдър, надявай се повече на глупеца, отколкото на него.

Ленивият човек и лъжливият език

13 Ленивецът се оправдава: „На пътя има лъв! Лъв насред улицата!“ 14 Вратата се върти на пантите си, а ленивецът на леглото си. 15 Ленивецът потапя ръка в блюдото, но му е тежко да я повдигне до устата си. 16 Ленивецът се има за по-мъдър от седем души, способни да дадат смислен отговор. 17 Който се намесва в чужд спор, е като онзи, който хваща за ушите минаващото куче. 18 Както шутът стреля с огнени и смъртоносни стрели, 19 така е и човекът, който коварно измамва ближния си и казва: „Аз само се пошегувах.“ 20 Където няма дърва, огънят угасва, и където няма клеветник, раздорът престава. 21 Въглищата са за жар, дървата – за огън, а свадливият човек – за разпалване на раздори. 22 Думите на клеветника са вълшебни като сладкиши и проникват дълбоко в човека. 23 Измамният език и злобното сърце са като глинен съд със сребърна глазура. 24 Ненавистникът лицемери с устата си, а в сърцето си крои коварство. 25 Когато такъв говори сладко, не му вярвай, защото има седем мерзости в сърцето му. 26 Който прикрива омразата си с измама, злобата му ще лъсне пред всички, събрани в съда. 27 Който копае яма на ближния си, сам ще падне в нея, и който търкаля камък нагоре за другия, той върху самия него ще падне. 28 Лъжливият език води до крушение и ласкателната уста причинява падение.

Bible, Contemporary Bulgarian Translation Copyright © 2013 by Bulgarian Bible Society. Used by permission.

Верен
1 Както сняг през лятото и както дъжд в жетва, така и чест не подхожда на безумния. 2 Както врабче хвръква и както лястовица отлита, така и незаслужено проклятие не се сбъдва. 3 Бич за коня, юзда за магарето и тояга за гърба на безумните. 4 Не отговаряй на безумния според безумието му, за да не станеш и ти като него. 5 Отговаряй на безумния според безумието му, за да не се има за мъдър в очите си. 6 Който праща известие чрез ръката на безумния, си отсича краката и пие насилие. 7 Както краката на недъгавия висят отпуснати, така е и притча в устата на безумните. 8 Както възел със скъпоценни камъни, хвърлен на грамада, така е и този, който отдава чест на безумния. 9 Както трън, който влиза в ръката на пияницата, така е и притча в устата на безумните. 10 Както стрелец, който ранява всеки, така е и който наема безумен или който наема минувачи. 11 Както псето се връща на бълвоча си, така и безумният повтаря своята глупост. 12 Виждаш ли човек, мъдър в очите си? Повече надежда има за безумния, отколкото за него. 13 Ленивият казва: Лъв има на пътя! Лъв има сред площадите! 14 Както вратата се завърта на пантите си, така и ленивият – на леглото си. 15 Ленивият натопява ръката си в чинията и му е тежко да я върне обратно до устата си. 16 Ленивият е по-мъдър в очите си от седмина, които отговарят разумно. 17 Както един, който хваща куче за ушите, така е минувачът, който се бърка в чужда разправия. 18 Както е луд, който хвърля главни, стрели и смърт, 19 така е и човекът, който измамва ближния си и казва: Не се ли пошегувах! 20 Където няма дърва, огънят изгасва и където няма клюкар, раздорът престава. 21 Както въглища за жар и дърва за огън, така е и свадлив човек да разпалва свада. 22 Думите на клюкаря са като сладки залъци и слизат вътре в корема. 23 Както сребърна глеч, намазана на глинен съд, така са горещи устни със зло сърце. 24 Който мрази, се преправя с устните си, но в сърцето си крои измама; 25 когато говори сладко, не му вярвай, защото в сърцето му има седем мерзости. 26 Който покрива омразата с измама, злината му ще се открие пред събранието. 27 Който копае ров, ще падне в него и камъкът ще се върне върху онзи, който го търкаля. 28 Лъжлив език мрази съкрушените от него, и ласкателна уста води до съсипване.