1.Makkabäer 9 | Bible, překlad 21. století

1.Makkabäer 9 | Bible, překlad 21. století

Konec Judy Makabejského

1 Když se Demetrios doslechl, že Nikanor a jeho armáda padli v boji, poslal do Judska podruhé Bakchida a Alkima a s nimi pravé křídlo vojska. 2 Vytáhli směrem na Gilgal, utábořili se před arbelskou Mesalotou, obsadili ji a mnoho obyvatel pobili. 3 Prvního měsíce roku 152* se utábořili před Jeruzalémem. 4 Pak odtud ale odtáhli a vydali se s 20 000 muži a 2000 jezdci do Beerotu.* 5 Juda zatím tábořil v Elase s oddílem 3000 vybraných mužů. 6 Když uviděli to obrovské množství nepřátel, dostali hrozný strach a mnoho se jich z tábora vytratilo, takže tam zůstalo sotva 800 mužů. 7 Juda viděl, že se mu vojsko rozuteklo, ještě než bitva začala. Srdce se mu sevřelo, protože neměl kdy své muže znovu shromáždit. 8 Hluboce skleslý pak promluvil k těm, kdo zůstali: „Vzhůru, vyrazme proti svým nepřátelům – třeba proti nim dokážeme bojovat.“ 9 Oni ho ale odrazovali: „To určitě nedokážeme. Pojďme si raději zachránit holý život! Pak se vrátíme se svými bratry a budeme s nimi bojovat. Teď je nás ale málo.“ 10 „V žádném případě!“ odpověděl jim Juda. „Utéct před nimi nesmíme. Nastal-li náš čas, raději statečně zemřeme za své bratry, než abychom zpochybnili svou pověst.“ 11 Nepřátelské vojsko vyrazilo z tábora a postavilo se proti nim. Jízda se rozdělila na dva oddíly, prakovníci a lučištníci se vysunuli před hlavní voj, všichni udatní bojovníci stáli v první linii a Bakchides byl na pravém křídle. 12 Když zazněly trubky, hlavní voj chráněný oběma křídly se dal do pohybu. Také Judovi muži tedy zatroubili k útoku. 13 Země se třásla hlukem vojsk a bitva zuřila od rána až do večera. 14 Juda si všiml, že Bakchides je s jádrem svého vojska na pravém křídle. Všichni, kdo měli statečné srdce, se k němu přidali, 15 pravé křídlo nepřátel rozdrtili a pronásledovali je horami směrem k Ašdodu. 16 Když vojáci na levém křídle viděli, že pravé křídlo je poraženo, pustili se za Judou a jeho muži zezadu. 17 Rozpoutala se krutá bitva a na obou stranách zůstalo mnoho padlých. 18 Padl i Juda a ostatní utekli. 19 Jonatan a Šimon odnesli tělo svého bratra Judy a pohřbili ho do hrobu svých otců v Modiinu. 20 Celý Izrael ho s velkým nářkem a zármutkem oplakával. Truchlili mnoho dní a naříkali: 21 „Ach, jak padl hrdina,* zachránce Izraele!“ 22 Ostatní Judovy příběhy, jeho boje a statečné činy nebyly přes svou velikost ani zapsány, neboť jich bylo příliš mnoho.

Ty povedeš náš boj!

23 Po Judově smrti se ve všech končinách Izraele vyrojili bezbožníci a všichni zlosynové znovu zvedli hlavu. 24 V oněch dnech nastal velmi krutý hlad a celá země přešla na jejich stranu. 25 Bakchides vybral největší neznabohy a udělal z nich pány země. 26 Ti pak slídili a pátrali po Judových stoupencích a přiváděli je k Bakchidovi, který je mstivě ponižoval. 27 V Izraeli nastalo veliké soužení, jaké nebylo od dob posledních proroků. 28 Všichni Judovi stoupenci se tedy shromáždili a řekli Jonatanovi: 29 „Od smrti tvého bratra Judy tu není nikdo jako on, aby se postavil našim nepřátelům, proti Bakchidovi a všem těm, kdo nenávidí náš národ. 30 Proto jsme si dnes zvolili tebe, abys byl místo něho naším vůdcem a velitelem. Ty povedeš náš boj!“ 31 Jonatan se tedy ujal velení a nastoupil na místo svého bratra Judy.

Pomsta za bratra Jana

32 Když se to dozvěděl Bakchides, hledal způsob, jak ho zabít. 33 Jonatan a jeho bratr Šimon to ale zjistili, utekli se všemi svými druhy do Tekojské pouště a utábořili se u vodní nádrže Asfar. 34 (Bakchides se o tom dozvěděl v sobotu a sám s celým svým vojskem přešel na druhý břeh Jordánu.)* 35 Jonatan poslal svého bratra Jana v čele družiny ke spřáteleným Nabatejcům s prosbou, aby si u nich mohli uložit své hojné zásoby. 36 Vtom ale přitáhl Jambriho kmen z Medeby, zmocnili se Jana se vším, co měl u sebe, a ujeli. 37 Po nějaké době se Jonatanovi a jeho bratru Šimonovi donesla zpráva: „Jambriho kmen pořádá velikou svatbu. Nevěsta je dcera předního kanaánského velmože a přivádějí ji s velkým doprovodem z Nadabatu.“ 38 Jonatan a Šimon pamatovali na vraždu svého bratra Jana, a tak vyrazili a ukryli se v horské roklině. 39 Pak se rozhlédli, a hle – blížil se veliký hlučný průvod s hojnými zásobami. Naproti jim mířil ženich se svými přáteli a bratry, za zvuku tamburín a písní a s mohutnou výzbrojí. 40 Židé na ně vyrazili ze zálohy a začali je pobíjet, takže zůstalo mnoho padlých a zbytek se rozutekl po horách. Potom pobrali všechnu kořist. 41 A tak se svatba změnila v truchlení a prozpěvování v nářek. 42 Takto pomstili vraždu svého bratra a vrátili se do mokřin kolem Jordánu.

Bitva s Bakchidem a Alkimova smrt

43 Když se o tom dozvěděl Bakchides, vytáhl v sobotu s mohutným vojskem až k břehům Jordánu. 44 Jonatan řekl svým vojákům: „Vzhůru, bojujme o život! Dnes je to jiné než včera a předevčírem! 45 Vidíte, boj nám hrozí zezadu i zpředu. Zde je voda Jordánu, zde zas močál a houštiny. Není kam ustoupit. 46 Proto teď volejte k Nebesům, ať vyváznete z rukou svých nepřátel!“ 47 Rozpoutal se boj a Jonatan napřáhl ruku, aby zabil Bakchida, ale ten před ním ustoupil zpátky. 48 Jonatan a jeho muži pak skočili do Jordánu a přeplavali na druhý břeh. Nepřátelé se už za nimi přes řeku nepustili. 49 Toho dne padlo na Bakchidově straně na tisíc mužů. 50 Bakchides se vrátil do Jeruzaléma a dal v Judsku budovat opevněná města – pevnost v Jerichu, dále Emauzy, Bet-choron, Bet-el, Timnu, Piraton a Tefon. Opatřil je vysokými hradbami, branami a závorami 51 a umístil v nich posádky, aby trápily Izrael. 52 Dále opevnil město Bet-cur, Gezer a jeruzalémský hrad a zřídil v nich posádky a zásobárny potravin. 53 Syny předních mužů země vzal jako rukojmí a dal je hlídat v jeruzalémském hradu. 54 Druhého měsíce roku 153* nařídil Alkimos zbourat zeď vnitřního nádvoří svatyně. Chtěl zničit dílo proroků!* Jakmile však Alkimos začal s bouráním, 55 v tu chvíli ho ranila mrtvice a zabránila mu pokračovat v díle. Oněměl a ochrnul, takže už nemohl promluvit ani pořídit závěť. 56 Alkimos tenkrát zemřel v hrozných bolestech. 57 Když Bakchides zjistil, že Alkimos zemřel, vrátil se ke králi. V Judsku pak byl dva roky klid.

Konec války

58 Všichni bezbožníci se potom domluvili: „Podívejte, Jonatan a jeho muži si žijí v klidu a pokoji. Když sem teď přivedeme Bakchida, pochytá je všechny za jedinou noc.“ 59 A tak šli a radili se s ním. 60 Bakchides vytáhl s mohutným vojskem a potají rozeslal dopisy všem svým stoupencům v Judsku, že mají Jonatana a jeho muže zajmout. To se jim ale nepovedlo, protože jejich záměr byl vyzrazen. 61 Jonatanovi muži pak v zemi pochytali na padesát mužů, původců té zrady, a popravili je. 62 Jonatan se pak se Šimonem a svými muži stáhl do Bet-basy v poušti, znovu ji vystavěl z trosek a opevnil. 63 Když se to Bakchides dozvěděl, shromáždil všechny své jednotky a povolal i své stoupence z Judska. 64 Přitáhl k Bet-base, utábořil se před ní, postavil obléhací stroje a mnoho dní město dobýval. 65 Jonatan nechal svého bratra Šimona uvnitř a sám jen s hrstkou mužů vyšel do kraje. 66 Udeřil na Odomeru a jeho bratry i na Fasironův kmen v jejich stanech a ti se pak přidali k němu a rozšířili jeho bojové jednotky. 67 Šimon a jeho muži zatím vyrazili z města a spálili nepřátelům obléhací stroje. 68 Tak bojovali proti Bakchidovi, až ho porazili. Způsobili mu obrovské potíže, neboť jeho plán a postup vyšel naprázdno. 69 Strašně se proto rozzuřil na ty bezbožníky, kteří mu radili, ať táhne do izraelské země, a mnoho z nich dal zabít. Pak se rozhodl, že odtáhne domů. 70 Když se to dozvěděl Jonatan, poslal k němu poselstvo, aby s ním uzavřel mír a dojednal navrácení zajatců. 71 Bakchides souhlasil a návrh přijal. Odpřisáhl, že mu neprovede nic zlého, dokud bude živ. 72 Vydal zajatce, které předtím odvedl z Judska, vrátil se do své země a už nikdy nevkročil na jejich území. 73 Tak si meč v Izraeli oddechl. Jonatan se usadil v Michmasu, stal se soudcem lidu a odstranil z Izraele neznabohy.