1.Mose 35,11 | Noua Traducere Românească

1.Mose 35,11 | Noua Traducere Românească

Întoarcerea lui Iacov la Betel

1 Dumnezeu i‑a zis lui Iacov: „Ridică‑te, suie‑te la Betel, locuiește acolo și zidește un altar pentru Dumnezeul Care ți S‑a arătat pe când fugeai de fratele tău, Esau.“ 2 Iacov a zis familiei lui și tuturor celor care erau cu el: „Îndepărtați dumnezeii care sunt în mijlocul vostru, curățiți‑vă și schimbați‑vă hainele. 3 Să ne ridicăm și să ne suim la Betel. Voi zidi acolo un altar pentru Dumnezeul Care mi‑a răspuns în ziua necazului meu și a fost cu mine pe oriunde* am umblat.“ 4 Ei i‑au dat lui Iacov toți dumnezeii, care erau în mâinile lor, și cerceii care erau în urechile lor. Iacov i‑a îngropat sub terebintul care se afla lângă Șehem. 5 Apoi au plecat. Groaza lui Dumnezeu a cuprins cetățile din împrejurimi, astfel încât nimeni nu i‑a urmărit. 6 Iacov a ajuns la Luz, adică Betel, care se află în țara Canaan, împreună cu toți oamenii care erau cu el. 7 Acolo a zidit un altar și a pus acelui loc numele El‑Betel*, pentru că Dumnezeu Însuși i Se arătase acolo, pe când fugea de fratele său. 8 Debora, doica Rebecăi, a murit și a fost îngropată sub un stejar, mai jos de Betel. De aceea stejarului i s‑a pus numele Alon-Bakut*. 9 După ce Iacov s‑a întors din Padan-Aram, Dumnezeu i S‑a arătat din nou, l‑a binecuvântat 10 și i‑a zis: „Numele tău este Iacov; dar nu te vei mai numi Iacov*, ci numele tău va fi Israel*.“ Și i‑a pus numele Israel. 11 Apoi Dumnezeu i‑a zis: „Eu sunt Dumnezeul cel Atotputernic*: fii roditor și înmulțește‑te. Un neam și o mulțime de neamuri vor ieși din tine, chiar regi vor ieși din coapsele tale. 12 Țara pe care le‑am dat‑o lui Avraam și Isaac ți‑o voi da ție și seminței* tale după tine.“ 13 Apoi Dumnezeu S‑a înălțat de la el, din locul în care îi vorbise. 14 Iacov a ridicat un stâlp de piatră în locul în care Dumnezeu îi vorbise și a turnat o jertfă de băutură și untdelemn pe el. 15 Iacov a pus numele Betel* locului în care îi vorbise Dumnezeu.

Moartea Rahelei și a lui Isaac

16 După aceea au plecat din Betel și, înainte de a ajunge la Efrata, pe Rahela au apucat‑o durerile nașterii. A avut o naștere grea. 17 Pe când era în durerile nașterii, moașa i‑a zis: „Nu te teme, pentru că mai ai un fiu.“ 18 În timp ce‑și dădea sufletul, pentru că era pe moarte, Rahela i‑a pus băiatului numele Ben‑Oni*; însă tatăl său i‑a pus numele Beniamin*. 19 Rahela a murit și a fost îngropată pe drumul spre Efrata, adică Betleem. 20 Iacov a ridicat un stâlp pe mormântul ei, stâlp care a rămas pe mormântul Rahelei până în ziua aceasta. 21 Israel și‑a continuat călătoria și apoi și‑a întins cortul dincolo de Migdal-Eder. 22 În timp ce Israel locuia în acel ținut, Ruben s‑a dus și s‑a culcat cu Bilha, țiitoarea tatălui său. Israel a aflat acest lucru. Iacov avea doisprezece fii. 23 Fiii Leei au fost: Ruben, întâiul născut al lui Iacov; Simeon, Levi, Iuda, Isahar și Zabulon. 24 Fiii Rahelei au fost: Iosif și Beniamin. 25 Fiii Bilhei, roaba Rahelei, au fost: Dan și Neftali. 26 Fiii Zilpei, roaba Leei, au fost: Gad și Așer. Aceștia au fost fiii lui Iacov, care i s‑au născut în Padan-Aram.

Moartea lui Isaac

27 Iacov a ajuns la tatăl său, Isaac, în Mamre, lângă Chiriat-Arba, adică Hebron, unde au locuit ca străini Avraam și Isaac. 28 Isaac a trăit o sută optzeci de ani. 29 El și‑a dat ultima suflare și astfel a murit bătrân și sătul de zile, fiind adăugat la poporul său. Iar Esau și Iacov, fiii săi, l‑au înmormântat.