Apostelgeschichte 8 | Nádej pre kazdého

Apostelgeschichte 8 | Nádej pre kazdého

Prvé prenasledovanie cirkvi

1 Saul schvaľoval, že Štefana zabili. Hneď v ten deň vypuklo veľké prenasledovanie cirkvi. Všetci kresťania sa rozpŕchli po Judsku a Samárii. 2 V Jeruzaleme zostali iba apoštoli. Niektorí zbožní muži pochovali Štefana a hlboko za ním žialili. 3 A Saul sa s veľkým zápalom usiloval cirkev zničiť: vtrhával do súkromných domov a zatýkal veriacich mužov aj ženy, ktorí sa tam schádzali.

Filip v Samárii

4 Ale veriaci, ktorí utiekli z Jeruzalema, všade, kde len prišli, šírili dobré zvesti o Ježišovi. 5 Filip, ďalší zo siedmich zvolených pracovníkov, sa dostal do mesta Samária a tam kázal o Kristovi. 6 Celé zástupy ho pozorne počúvali, najmä keď sa stali svedkami Filipových zázračných činov. 7 Uzdravil mnohých posadnutých démonmi, ochrnutých aj chromých. 8 V celom meste zavládla veľká radosť. 9 V Samárii žil istý Šimon a už dlhé roky svojimi čarodejnými trikmi a mágiou uchvacoval ľudí. 10 Tešil sa veľkej autorite u jednoduchých aj významných ľudí a 11 všeobecne sa súdilo, že jeho moc pochádza od Boha. 12 Ale keď uverili Filipovej zvesti o Božom kráľovstve a o Ježišovi Kristovi, dávali sa krstiť muži aj ženy. 13 Tu uveril aj Šimon, dal sa tiež pokrstiť a takmer sa nepohol od Filipa, uchvátený mimoriadnymi zázrakmi, ktoré Filip robil. 14 Keď sa apoštoli v Jeruzaleme dozvedeli, že aj Samária prijala Božiu zvesť, vyslali ta Petra a Jána. 15 Hneď ako ta prišli, prosili Boha, aby daroval týmto novým kresťanom Svätého Ducha, 16 lebo doposiaľ ho ešte nik z nich neprijal, hoci boli pokrstení v mene Pána Ježiša Krista. 17 Peter a Ján vložili teda ruky na týchto veriacich a dostali Ducha Svätého. 18 Keď Šimon videl, že veriaci dostávajú Svätého Ducha, keď apoštoli vkladajú na nich ruky, ponúkol im peniaze 19 s prosbou: „Dajte aj mne túto moc, aby každý, na koho položím ruky, dostal Svätého Ducha!“ 20 Peter mu odpovedal: „Tie tvoje peniaze ťa privedú do skazy. Myslíš si azda, že sa Boží dar dá kúpiť? 21 Nedostaneš z tohto daru, lebo tvoje srdce nie je úprimné pred Bohom. 22 Zanechaj preto túto ohavnosť a pros Boha. Možno ti odpustí tvoje zvrátené zmýšľanie, 23 lebo vidím, že si plný trpkej závisti a že si v zajatí zloby.“ 24 Šimon zahanbene prosil: „Modlite sa za mňa, aby ma nepostihlo to, čím sa mi vyhrážate.“ 25 Peter a Ján dôrazne vydávali svedectvo a kázali slovo Pánovo. Potom sa vrátili do Jeruzalema, no cestou sa zastavili vo viacerých samaritánskych mestečkách a šírili aj tam radostnú zvesť o záchrane v Kristu.

Filip a etiópsky dvoran

26 Filip dostal pokyn od Božieho anjela: „Pober sa smerom na juh, na osamelú cestu, ktorá vedie z Jeruzalema do Gazy.“ 27 Filip sa hneď vydal na cestu. Onedlho zazrel sprievod etiópskeho hodnostára, správcu pokladu etiópskej kráľovnej Kandaky. Bol v Jeruzaleme vzývať Boha 28 a teraz sa vracal a v koči si čítal zvitok proroka Izaiáša. 29 Boží Duch vnukol Filipovi: „Dobehni ten koč!“ 30 Filip k nemu pribehol, a tu počuje, že si černoch nahlas číta Izaiášovo proroctvo. Spýtal sa ho: „Rozumieš tomu, čo čítaš?“ 31 Etiópčan odpovedal: „Nerozumiem. Potreboval by som, aby mi to niekto vysvetlil. Prisadni si ku mne a vylož mi to.“ 32 Práve dočítal slová: „Ako ovca, keď ju vedú zarezať, ako baranček, keď ho strihajú, ani on neotvoril ústa. 33 Ponížil sa, preto bol súd nad ním zrušený. A jeho potomkov kto zráta? Lebo na zemi sa jeho život skončí.“ 34 Dvoran sa spýtal Filipa: „Prosím ťa, to hovoril prorok o sebe, alebo o niekom inom?“ 35 A tak Filip nadviazal na tieto prorocké slová a ukázal, ako sa splnili na Ježišovi. 36 Cestou došli k akejsi vode. Dvoran zvolal: „Pozri, voda! Mohol by som byť aj ja pokrstený?“ 37 Filip mu odpovedal: „Ak si uveril celým srdcom, prečo nie?“ Dvoran vyznal: „Verím, že Ježiš Kristus je Boží Syn.“ 38 Dal zastaviť koč, vstúpil s Filipom do vody a Filip ho pokrstil. 39 Keď sa vrátili na breh, Pánov Duch spôsobil, že sa Filip stratil dvoranovi spred očí. Musel teda pokračovať v ceste sám, ale v srdci prežíval veľkú radosť. 40 Filip sa potom zjavil v Azote, prešiel celým krajom až k Cézarey a v každom meste šíril radostnú zvesť o Ježišovi.