Lukas 21 | Knjiga O Kristu

Lukas 21 | Knjiga O Kristu

Udovičin dar

1 Isus je u Hramu promatrao bogataše kako ubacuju milostinju u kutiju. 2 Ugleda tako i neku udovicu kako ubacuje samo dva novčića. 3 “Zaista vam kažem, ta je siromašna udovica ubacila više nego svi ostali skupa! 4 Jer svi su oni dali od svojeg viška, a ona je, tako siromašna, dala sve što je imala.”

Isus pretkazuje buduće događaje

5 Dok su neki učenici razgovarali o tome kako je Hram urešen lijepim kamenjem i zavjetnim darovima, Isus reče: 6 “Doći će vrijeme kada od ovoga što gledate neće ostati ni kamen na kamenu. Svaki će biti razvaljen.”

O počecima nevolja

7 Upitaju ga: “Učitelju, kada će se sve to dogoditi? Kojim će se znakom najaviti ispunjenje svega toga?” 8 “Pazite da vas tko ne zavede!” odgovori im on. “Mnogi će doći pod mojim imenom proglašujući se Mesijom* i govoreći: ‘Kucnuo je čas!’ Ne idite za takvima. 9 Kad čujete za ratove i pobune, nemojte se bojati. Sve se to mora dogoditi, ali svršetak još neće doći.” 10 Reče još: “Narod će zaratiti protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. 11 Bit će velikih potresa, bit će gladi i pošasti na raznim mjestima. Bit će strahota i velikih znakova s neba. 12 Ali prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavat će vas u sinagoge i tamnice, vući će vas pred kraljeve i upravitelje zato što ste moji sljedbenici. 13 To će vas snaći da im možete svjedočiti o meni. 14 Zato upamtite: ne morate unaprijed smišljati što reći sebi u obranu. 15 Ja ću vam dati rječitost i takvu mudrost kakvoj neće moći proturječiti ni oduprijeti se nijedan vaš protivnik. 16 A izdavat će vas čak i vlastiti roditelji, braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. 17 Svi će vas zamrziti zato što ste moji. 18 Ali neće vam pasti ni vlas s glave. 19 Duše će vam se spasiti zbog vaše postojanosti.

Razorenje Jeruzalema

20 Kad vidite da vojska opkoljuje Jeruzalem, znajte da će on ubrzo biti opustošen. 21 Neka oni koji se zateknu u Judeji bježe u goru. Tko je u gradu, neka bježi iz njega, a ni oni koji su u polju neka se ne vraćaju u grad. 22 Jer to će biti dani Božje kazne kojom će se ispuniti sve što piše u Svetome pismu. 23 Teško trudnicama i dojiljama u to vrijeme jer će ovu zemlju pritisnuti velika nevolja i velik će se gnjev izliti na ovaj narod. 24 Kosit će ih oštrica mača i odvodit će ih u ropstvo među sve narode. A Jeruzalem će gaziti pogani sve dok ne istekne vrijeme pogana.

Isus govori o svojem povratku

25 Pojavit će se znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji će narode pritiskati tjeskoba zbog huke i stihije valovlja. 26 Ljudi će umirati od straha i iščekivanja sudbe ovoga svijeta jer će se i sile nebeske potresti. 27 Tada će ugledati Sina Čovječjega kako dolazi na oblaku s velikom moći i slavom.* 28 Kad se sve to počne zbivati, uspravite se i podignite glavu jer je vaše otkupljenje blizu.”

Pouka o smokvi

29 Zatim im ispriča prispodobu: “Pogledajte smokvu ili bilo koje stablo. 30 Kad propupa, i sami znate da je ljeto blizu. 31 Također kad vidite da se zbiva sve o čemu sam vam govorio, možete biti sigurni da je blizu Božje kraljevstvo. 32 Zaista vam kažem, ovaj naraštaj neće proći dok se sve to ne dogodi. 33 Nebo i zemlja će proći, ali moje riječi ostaju zauvijek!

Bdijte!

34 Pazite da vam srca ne otvrdnu u proždrljivosti i pijanstvu ili u životnim brigama te da vas taj dan ne iznenadi 35 kao zamka. Jer on će snaći sve žitelje na zemlji. 36 Bdijte dakle i stalno se molite da umaknete svim strahotama koje će se događati i da stanete pred Sina Čovječjega.” 37 Isus je svaki dan poučavao u Hramu, a noći je provodio na Maslinskoj gori. 38 A sav je narod već od ranog jutra hrlio k njemu u Hram da ga sluša.