Jesus Sirach 33 | Český ekumenický překlad

Jesus Sirach 33 | Český ekumenický překlad
1 Toho, kdo se bojí Hospodina, nepotká nic zlého, z pokušení ho Bůh zase vysvobodí. 2 Moudrý muž nebude mít odpor k Zákonu, kdo se však má k němu pokrytecky, je jako loď v bouři. 3 Člověk rozumný bude Zákonu důvěřovat, shledá jej stejně spolehlivým jako věštbu posvátnými losy. 4 Připrav si řeč, chceš-li být slyšen, a srovnej si myšlenky, dříve než odpovíš. 5 Nitro hlupáka je jako kolo u vozu a jeho uvažování jako točící se osa. 6 Jako bujný hřebec je přítel posměváček, řehtá pod každým, kdo na něj vsedne.

Život je rozmanitý

7 Čím vyniká jeden den nad druhým? Vždyť každý den v roce má světlo od slunce. 8 Hospodinovým rozhodnutím byly dny rozděleny, on rozlišil období a svátky. 9 Některé vyzvedl a posvětil, jiné zařadil do počtu všedních dnů. 10 I všichni lidé jsou z hlíny, ze země byl stvořen Adam. 11 Hospodin je rozdělil podle svého všestranného uvážení a určil jim odlišné cesty. 12 Některé požehnal a povýšil, některé posvětil a postavil sobě blízko, jiné proklel a pokořil a svrhl z jejich místa. 13 Jako hlína v rukou hrnčíře, hnětená, jak on uzná za vhodné, tak jsou lidé v rukou toho, kdo je jejich tvůrcem, aby jim odplatil podle svého rozhodnutí. 14 Protikladem zla je dobro, protikladem smrti je život, podobně protikladem zbožného je hříšník. 15 Tak hleď na všechna díla Nejvyššího: jsou vždy v páru, jedno je protikladem druhého. 16 Probudil jsem se jako poslední a byl jako ten, kdo paběrkuje po vinařích. 17 Díky Hospodinovu požehnání jsem je dohonil a vinný lis jsem naplnil jako každý vinař. 18 Vězte, že jsem se nenamáhal jen kvůli sobě, ale pro všechny, kdo hledají poučení. 19 Slyšte mě, velmožové lidu, představitelé shromáždění, pozorně poslouchejte!

Správa majetku

20 Ani synovi nebo ženě, ani bratru nebo příteli nedovol, aby tě dostali do své moci, dokud jsi živ. Nikomu svůj majetek nepředávej, abys toho nelitoval a nemusel se o něj znovu doprošovat. 21 Dokud žiješ a dýcháš, neměň s jiným své postavení. 22 Je lépe, prosí-li děti tebe, než abys ty musel vzhlížet k rukám svých synů. 23 Ponech si vedení při každém díle a svou čest neposkvrňuj! 24 Až budou dny tvého života u konce, ve chvíli skonání rozdej dědictví. 25 Píce, hůl a břímě oslu, chléb, kázeň a práce otroku. 26 Zaměstnej otroka a budeš mít klid, ponech mu volné ruce a bude hledat svobodu. 27 Jako jho s otěží ohýbají šíji, tak kláda a výprask zlovolného otroka. 28 Ulož mu práci, ať nezahálí, zahálka učí mnohé špatnosti. 29 Postav ho k práci, k níž se hodí; nebude-li poslouchat, vsaď ho do okovů. 30 Nikoho však nepřetěžuj a nekonej nic bez uvážení. 31 Máš-li otroka, jednej s ním jako se sobě rovným; získal jsi ho za cenu krve. 32 Máš-li otroka, jednej s ním jako s bratrem, vždyť ho budeš potřebovat jako sám sebe. 33 Budeš-li s ním však zle nakládat, opustí tě a uteče, kde ho pak budeš hledat?