Jesus Sirach 26 | Český ekumenický překlad

Jesus Sirach 26 | Český ekumenický překlad
1 Blaze manželovi dobré ženy, počet jeho dnů bude dvojnásobný. 2 Statečná žena působí svému muži radost, naplní jeho léta pokojem. 3 Dobrá žena je dobrý podíl; za podíl ji dostanou ti, kdo se bojí Hospodina. 4 Ať bohatý či chudý, je dobré mysli, a v každé době má úsměv na tváři.

Žena nestoudná a ctnostná

5 Trojí věci se uleklo mé srdce a se čtvrtou se setkat mám strach: pohoršení ve městě, srocení luzy a nactiutrhání: to všechno je trudnější než smrt. 6 Z ženy, která žárlí na jinou, však bolí srdce a pochází žal. Na tom všem je spoluúčasten bič jazyka. 7 Zlá žena, to je špatně upevněné volské jho, kdo ji chce ovládnout, je jako ten, kdo chytá štíra. 8 Opravdu pobuřující je podnapilá žena, ta svou hanbu ani neukrývá. 9 Smilná žena se pozná podle vyzývavých pohledů, podle záblesku svých očí. 10 Bdi přísně nad nevázanou dcerou, aby nenašla příležitost a nevyužila ji pro sebe. 11 Dávej si pozor na její nestoudné pohledy, a nediv se, když se na tobě proviní. 12 Jako žíznivý pocestný otevírá ústa a pije z každé vody, která je nablízku, tak ona si dřepne nad každý kolík a šípu otevírá toulec. 13 Půvab ženy je potěšením pro jejího muže a její schopnosti osvěžují jeho kosti. 14 Darem od Hospodina je žena tichá, ničím nelze zaplatit její ukázněnou duši. 15 Nad všechen půvab je cudnost ženy, čistota její duše se nedá ničím vyvážit. 16 Jako slunce vycházející na výsostech Hospodinových je krása dobré ženy ve spořádaném domě. 17 Jako lampa svítící na posvátném svícnu je půvabná tvář na ztepilé postavě. 18 Jako zlaté sloupy na stříbrném podstavci jsou ladné nohy na pevných chodidlech.

Nebezpečí a svody

28 Pro dvě věci se rmoutí mé srdce a pro třetí mne přepadá hněv: strádá-li válečník nedostatkem, ocitli-li se v opovržení rozumní lidé a odvrátí-li se kdo od spravedlnosti k hříchu: toho připraví Hospodin pro meč. 29 Stěží se vyhne kupec provinění a kramář nebude prost hříchu.