1.Korinther 16 | Библия, нов превод от оригиналните езици

1.Korinther 16 | Библия, нов превод от оригиналните езици

Помощи за християните в Юдея

1 А колкото до събирането на помощи за вярващите, направете и вие така, както наредих на църквите в Галатия: 2 всеки неделен ден всеки един от вас да отделя и скътва у себе си каквото може, за да не бъде събирана помощта, когато дойда. 3 А когато пристигна, ще изпратя с писма онези, които вие изберете, да занесат вашия дар в Йерусалим. 4 Ако е добре и аз да отида, те ще пътуват с мене.

Планове за пътувания

5 Ще дойда при вас, след като мина през Македония, защото пътят ми е през Македония. 6 А при вас може да поостана, та дори и да презимувам, така че вие да ми помогнете да продължа нататък, за там, където ще отида. 7 Защото не искам сега да ви видя само пътьом, но се надявам да остана известно време при вас, ако Господ позволи. 8 А в Ефес ще остана до Петдесетница, 9 защото за мене се разкри голямо поле за дейност, а противниците са много. 10 Ако пък дойде Тимотей, гледайте да не го обезкуражи нещо сред вас, защото той върши делото на Господа, както и аз – 11 да не се проявява незачитане към него. Изпратете го с мир да дойде при мене, защото го очаквам заедно с братята. 12 А за брат Аполос – много го молих да дойде с братята при вас, но навярно не е била Божията воля да дойде сега, а ще дойде, когато има възможност.

Последни наставления и поздрав

13 Бъдете бодри, стойте здраво във вярата, бъдете смели, бъдете твърди. 14 Всичко у вас да става с любов. 15 Моля ви още, братя: вие познавате семейството на Стефана̀с – то даде първия плод в Ахая и посвети себе си в служба на вярващите. 16 Подчинявайте се и вие на такива и на всеки, който спомага и се труди. 17 Радвам се, че дойдоха Стефана̀с, Фортунат и Ахаик, защото те запълниха [липсата ви. 18 Те] ободриха моя дух и вашия. Почитайте такива хора. 19 Поздравяват ви църквите в Мала Азия, много поздрави в името на Господа от Акила и Прискила заедно с домашната им църква. 20 Поздравяват ви всички братя. Поздравете се един друг със свята целувка. 21 Собственоръчен поздрав от мене, Павел. 22 Който не обича Господ Иисус Христос*, да бъде проклет*. Ела, Господи!* 23 Благодатта на Господ Иисус Христос* да бъде с вас 24 и любовта ми – с всички вас в името на Иисус Христос. Амин*.