1.Chronik 20 | Библия, нов превод от оригиналните езици Верен

1.Chronik 20 | Библия, нов превод от оригиналните езици
1 След една година по времето, когато царете тръгват на война, Йоав изведе войската и започна да опустошава страната на амонците. И като достигна до Рава, обсади града, а в това време Давид остана в Йерусалим. Когато Йоав завоюва Рава и я разруши, 2 Давид взе короната на царя от главата му. Оказа се, че тя тежеше един талант* злато и по нея имаше скъпоценни камъни; сложиха я на главата на Давид и той си тръгна от града с огромна плячка. 3 Жителите, които вземаше в плен, караше да работят с триони, кирки и секири. След като постъпи така с всички амонски градове, Давид се върна с целия си народ в Йерусалим.

Военни подвизи

4 Тогава настана война с филистимците при Газер, понеже хушатецът Совахай уби Сафа, един от Рефаимовите потомци, но и тогава филистимците бяха усмирени. 5 След това отново имаше война с филистимците. Тогава Елханам, Яировият син, уби Лахмия, брат на гетеца Голиат, а дръжката на копието му беше като кросно за тъкане. 6 До война се стигна и при Гет. Там имаше един човек, огромен на ръст с по шест пръста на ръцете и краката – всичко двадесет и четири. Той също беше от Рефаимовите потомци. 7 И той започна да хули израилтяните, но Йонатан, син на Давидовия брат Шима, го уби. 8 Тези бяха потомци на Рафа в Гет, които паднаха от ръката на Давид и от ръцете на слугите му.

Bible, Contemporary Bulgarian Translation Copyright © 2013 by Bulgarian Bible Society. Used by permission.

Верен
1 И по времето на следващата пролет, по времето, когато царете излизат на война, Йоав изведе цялата сила на войската и опустоши земята на синовете на Амон, и дойде и обсади Рава. А Давид остана в Ерусалим. И Йоав превзе Рава и я съсипа. 2 И Давид взе короната на техния цар от главата му и намери, че теглото ѝ беше един талант злато, и по нея имаше скъпоценни камъни. И тя се положи на главата на Давид. И той изнесе от града много голяма плячка. 3 Изведе и народа, който беше в него, и го разряза с триони, железни дикани и брадви. Давид постъпи така с всички градове на синовете на Амон. После Давид и целият народ се върнаха в Ерусалим. 4 А след това настана бой с филистимците в Гезер. Тогава хусатецът Сивехай уби Сифай, един от синовете на Рафа; и филистимците бяха покорени. 5 И отново настана бой с филистимците. Тогава Елханан, синът на Яир, уби Лаамий, брата на гетеца Голиат; а дръжката на копието му беше като кросно на тъкач. 6 И отново настана бой в Гет. Там имаше един мъж с висок ръст, който имаше по шест пръста на ръцете си и по шест пръста на краката си, общо двадесет и четири; и той също се беше родил на Рафа. 7 И когато той хвърли позор върху Израил, Йонатан, синът на Давидовия брат Самай, го уби. 8 Тези се бяха родили на Рафа в Гет. И те паднаха чрез ръката на Давид и чрез ръката на слугите му.