CBT.BGV

  • DBU
  • ELB
  • EU
  • GNB
  • HFA
  • LUT
  • MENG
  • NeÜ
  • NGÜ
  • NLB
  • SLT
  • ZB

Titus 3 | Библия, нов превод от оригиналните езици Верен

Titus 3 | Библия, нов превод от оригиналните езици

Задължения на християните в обществото

1 Напомняй им да се подчиняват и покоряват на началства и власти, да бъдат покорни, да бъдат готови за всяко добро дело, 2 никого да не хулят, да не бъдат свадливи, а приветливи, и да се отнасят с безкрайна кротост към всички хора. 3 Ето и ние някога бяхме неразумни, непокорни, заблудени, робувахме на разни желания и страсти, живеехме в злоба и завист, бяхме отвратителни и се мразехме един друг. 4 А когато се явиха благостта и човеколюбието на нашия Спасител, Бога, 5 Той ни спаси не заради праведни дела, извършени от нас, а поради Своята милост, чрез възраждащото кръщение* и обновата от Светия Дух, 6 Когото изобилно изля върху нас чрез Иисус Христос, нашия Спасител, 7 та оправдани с Неговата благодат, да станем по надежда наследници на вечния живот. 8 Тези думи са верни. Аз желая ти да потвърждаваш това, та които са повярвали в Бога, да се стараят ревностно да извършват добри дела. Това е добро и полезно за хората. 9 Избягвай глупави разисквания и дълги спорове за родословни списъци, препирни и разпри по повод на Закона, защото са безполезни и безсмислени. 10 Страни от еретик*, след като го посъветваш веднъж и дваж, 11 знаейки, че такъв човек се е опорочил и съгрешава, с което сам осъжда себе си.

Поръчения и поздрави

12 Щом изпратя при тебе Артем или Тихик, побързай да дойдеш при мене в Никопол, защото реших да презимувам там. 13 Погрижи се да изпратиш вещия в законите Зинас и Аполос така, че нищо да не им липсва. 14 Нека и нашите осъзнаят, че трябва да се стремят към добри дела за посрещане на необходимите нужди и животът им да не бъде безплоден. 15 Поздравяват те всички, които са с мене. Поздрави вярващите, които ни обичат. Благодатта да бъде с всички вас. Амин*.

Bible, Contemporary Bulgarian Translation Copyright © 2013 by Bulgarian Bible Society. Used by permission.

Верен
1 Напомняй им да се покоряват на държавните началства и власти, да се подчиняват и да бъдат готови за всяко добро дело, 2 да не хулят никого, да не бъдат свадливи, а тихи и да показват съвършена кротост към всички хора. 3 Защото и ние някога бяхме неразумни, непокорни, заблудени, робуващи на разни желания и страсти, живеещи в злоба и завист, мразени и мразещи се един друг. 4 Но когато се яви благостта и човеколюбието на Бога, нашия Спасител, 5 Той ни спаси не чрез праведни дела, които сме извършили, а по Своята милост, чрез окъпването на новорождението и обновяването на Светия Дух, 6 когото изля изобилно върху нас чрез Иисус Христос, нашия Спасител, 7 така че, като сме оправдани чрез Неговата благодат, да станем наследници според надеждата на вечния живот. 8 Вярно е това слово. И желая да държиш твърдо на това, с цел онези, които са повярвали в Бога, да бъдат старателни да вършат добри дела. Това е добро и полезно за хората. 9 И избягвай глупавите разисквания, родословия, спорове и караници върху закона, защото те са безполезни и суетни. 10 След като напътстваш един и два пъти човек, който е еретик, го отстрани, 11 като знаеш, че този, който е такъв, се е извратил и съгрешава, като от само себе си е осъден. 12 Когато изпратя при теб Артема или Тихик, побързай да дойдеш при мен в Никопол, защото съм решил там да презимувам. 13 Погрижи се да изпратиш на път законника Зина и Аполос, така че да не им липсва нищо. 14 Нека и нашите се учат да се стараят в добри дела за посрещане на необходимите потребности, за да не бъдат безплодни. 15 Поздравяват те всички, които са с мен. Поздрави онези, които ни обичат във вярата. Благодат да бъде с всички вас. (Амин.)