Habakuk 1 | Bible, překlad 21. století

Habakuk 1 | Bible, překlad 21. století
1 Ortel, který ve vidění přijal prorok Abakuk.

Jak dlouho ještě?

2 Jak dlouho mám, Hospodine, volat, a ty neslyšíš? Křičím k tobě: „Násilí!“ a ty nezachráníš? 3 Proč mě necháváš vidět neštěstí? Proč bezpráví jen přihlížíš? Přede mnou jen zkáza a násilí, rostou hádky a rozpory. 4 Zákon se zdá být bezmocný a právo nelze prosadit. Spravedlivý obklíčen je ničemy, a tak se právo převrací.

Já konám

5 „Jen se rozhlédněte po národech, užasněte a divte se! Já konám dílo ve vašich dnech, o kterém neuvěříte, i kdyby vám to někdo vyprávěl. 6 Hle – probouzím Babyloňany, národ krutý a prchlivý, který se rozejde širou zemí, aby obsadil území, jež jim nepatří. 7 Jsou strašliví a úděsní, právo a čest si sami určují. 8 Jejich koně jsou rychlejší než leopard, divočejší než vlci zvečera. Jejich jízda uhání střemhlav, jejich jezdci se ženou zdaleka, letí jak orel, jako když kořist napadá. 9 Každý přichází páchat násilí, kupředu míří každý z nich, zajatců jak písku sbírají. 10 Králům se jen vysmívají, k smíchu jsou jim vladaři. Každé pevnosti se smějí, navrší násep a dobudou ji. 11 Pak ale jako vítr přeletí a budou pryč – kdo má svou sílu za boha, se provinil!“

Jak můžeš přihlížet?

12 Copak tu nejsi, Hospodine, od věků? Ty neumíráš,* svatý Bože můj. Ty jsi jim, Hospodine, svěřil soud, poslal jsi je, Skálo má, zjednat nápravu. 13 Ty máš však čisté oči, nemůžeš přihlížet trápení a dívat se na neštěstí. Proč tedy snášíš proradníky? Proč mlčíš, když darebák požírá spravedlivějšího, než je sám? 14 Učinil jsi lidi jak ryby v moři, jak drobnou havěť bez vůdce? 15 Nepřátelé ale všechny loví udicí, tahají čeřenem, chytají do sítí. Proto se radují a jásají, 16 proto své síti obětují a svému čeřeni pálí oběti. Vždyť si díky nim užívají do sytosti ty nejvydatnější pokrmy. 17 To budou pořád vyprazdňovat svou síť a bez lítosti vraždit národy?