1.Makkabäer 2 | Bible, překlad 21. století

1.Makkabäer 2 | Bible, překlad 21. století

Matatiáš truchlí nad Jeruzalémem

1 Matatiáš, syn Jana, syna Šimonova, kněz ze synů Joaribových, v těch dnech odešel z Jeruzaléma a usadil se v Modiinu. 2 Měl pět synů: Jana (přezdívaného Gadi), 3 Šimona (zvaného Thasi), 4 Judu (zvaného Makabejský), 5 Eleazara (zvaného Avaran) a Jonatana (zvaného Apfus). 6 Když viděl, k jakým rouháním dochází v Judsku a v Jeruzalémě, 7 zvolal: „Běda mi – proč jsem se narodil?! Abych přihlížel zkáze svého lidu a zkáze svatého města? Musím tu jen sedět, když město padlo do rukou nepřátel a svatyni ovládli cizáci? 8 Jeho chrám skončil jako muž beze cti, 9 jeho skvostné nářadí padlo za kořist, jeho nemluvňata pozabíjena v ulicích a jeho mládenci padli nepřátelskou čepelí. 10 Který národ neuchvátil část jeho království a nezmocnil se jeho kořisti? 11 Jeruzalém byl obrán o všechny své ozdoby a místo svobody se ocitl v otroctví. 12 Hle, naše svatá místa – naše krása a sláva – byla zničena! Pohané je znesvětili, 13 nač máme ještě žít?!“ 14 Matatiáš i jeho synové roztrhli svá roucha, oblékli se do pytloviny a dali se do velikého nářku.

Neopustíme Zákon!

15 Královi lidé, kteří nutili k odpadlictví, přišli také do města Modiin, aby místní přinutili obětovat. 16 Mnozí Izraelci se k nim přidali, ale Matatiáš a jeho synové se drželi pospolu. 17 Královi lidé se obrátili na Matatiáše a řekli: „Jsi vážený a významný představitel tohoto města a máš podporu svých synů i bratrů. 18 Pojď tedy hned jako první a splň královo nařízení, jak to udělaly všechny národy i mužové z Judska a ti, co zůstali v Jeruzalémě! Pak budeš i se svými syny patřit mezi královy přátele a budeš i se svými syny poctěn zlatem, stříbrem a mnoha dary.“ 19 Matatiáš jim odpověděl zvučným hlasem: „I když krále poslouchají všechny národy v říši, i když každý odpadl od náboženství svých otců a dal přednost jeho příkazům, 20 já a mí synové a bratři budeme žít podle smlouvy našich otců. 21 V žádném případě neopustíme Zákon a ustanovení! 22 Královy rozkazy neuposlechneme a od svého náboženství se neuchýlíme napravo ani nalevo.“ 23 Sotva to dořekl, jeden Žid před očima všech přistoupil, aby podle králova nařízení obětoval na modiinském oltáři. 24 Jak to Matatiáš uviděl, rozhorlil se a pohnut v nitru dal průchod spravedlivému hněvu: přiskočil k němu a na tom oltáři ho podřízl. 25 Zároveň zabil králova posla, který je nutil obětovat, a zbořil ten oltář. 26 Rozhorlil se pro Zákon jako kdysi Pinchas proti Zimrimu, synu Salovu.* 27 Matatiáš začal ve městě hlasitě provolávat: „Každý, kdo horlí pro Zákon a zůstává ve Smlouvě, ať jde za mnou!“ 28 On i jeho synové pak utekli do hor. Všechno, co měli, nechali ve městě.

Sobotní boj

29 Mnozí, kdo hledali spravedlnost a právo, tehdy odešli do pustiny a usadili se tam 30 i se svými dětmi, ženami a dobytkem, protože na ně všechno to zlo těžce doléhalo. 31 Královým mužům a jednotkám, které byly v Jeruzalémě, ve Městě Davidově, bylo oznámeno, že lidé, kteří mařili výkon králova rozhodnutí, se uchýlili do úkrytů v pustině. 32 Vyrazilo za nimi proto množství vojáků, dostihli je a utábořili se proti nim. V sobotu se proti nim sešikovali k boji 33 a volali na ně: „Už dost! Odejděte odsud, řiďte se královým nařízením a zůstanete naživu.“ 34 „Neodejdeme,“ odpověděli. „Královým nařízením se řídit nebudeme a sobotu neznesvětíme.“ 35 Vojáci je tedy ihned napadli, 36 oni však na to neodpověděli. Nehodili po nich ani kamenem, ani nezatarasili své úkryty, 37 ale prohlásili: „Raději všichni zemřeme v nevinnosti. Nebe a země jsou nám svědky, že nás zabíjíte nespravedlivě!“ 38 Zaútočili na ně v sobotu a oni zemřeli i se svými ženami, dětmi a dobytkem – na tisíc lidských životů. 39 Když se to dozvěděl Matatiáš a jeho synové, velice nad nimi truchlili. 40 Potom si řekli: „Pokud se všichni zachováme tak jako naši bratři, pokud nebudeme proti pohanům bojovat za svůj život a své zákony, brzy nás ze země vyhladí.“ 41 A tak se onoho dne usnesli: „Napadne-li nás někdo v sobotní den, budeme proti němu bojovat, abychom všichni nezemřeli, jako zemřeli naši bratři ve svých úkrytech.“ 42 Tehdy se k nim přidala skupina chasidů, udatných bojovníků z Izraele, samých oddaných stoupenců Zákona. 43 Připojili se k nim také všichni, kdo byli na útěku před tím zlem, a posílili jejich řady. 44 Postavili tedy vojsko a pobili hříšníky ve svém hněvu a bezbožníky ve svém rozlícení. Ti, kdo přežili, utekli, aby se zachránili u pohanů. 45 Matatiáš a jeho druhové pak obcházeli kolem, bořili všechny oltáře, 46 násilím obřezávali neobřezané chlapce, které na území Izraele našli, 47 a vyháněli nadutce. Dílo se jim dařilo. 48 Uchránili Zákon před rukama pohanů a králů a nenechali hříšníka zvítězit.

Matatiášova smrt

49 Když se přiblížil den jeho smrti, promluvil Matatiáš ke svým synům: „Dnes vládne zpupnost a výsměch; je čas zmaru a zuřivého hněvu. 50 Nuže, chlapci, rozhorlete se pro Zákon a položte životy za smlouvu našich otců! 51 Vzpomeňte si na skutky otců, které vykonali za svých časů, a přejte si sami velikou slávu a věčné jméno. 52 Neprokázal snad Abraham věrnost ve zkoušce a nebylo mu to uznáno za spravedlnost?* 53 Josef zachoval přikázání v čase svého soužení a stal se pánem Egypta.* 54 Náš otec Pinchas za svou velikou horlivost získal smlouvu věčného kněžství.* 55 Jozue splnil rozkaz a stal se soudcem Izraele. 56 Káleb vydal svědectví před shromážděním a získal zemi za dědictví.* 57 David za svou zbožnost získal královský trůn do věčného dědictví.* 58 Eliáš byl za svou velkou horlivost pro Zákon vzat do nebe.* 59 Chananiáš, Azariáš a Mišael byli pro svou víru zachráněni z plamenů.* 60 Daniel byl pro svou nevinnost vysvobozen ze lvích tlam.* 61 Vězte, že kdokoli ve všech těch pokoleních spoléhal na Boha, nikdy nepadl. 62 Nelekejte se řečí hříšníka, protože jeho sláva skončí v hnoji a červech. 63 Dnes se naparuje, zítra se ale po něm slehne zem; obrátí se v prach a z jeho plánů nic nezbude. 64 Vy, chlapci, ale buďte stateční a silní v Zákoně, neboť skrze něj dosáhnete slávy! 65 Zde je váš bratr Šimon – vím, že je to rozvážný muž. Vždy ho poslouchejte, on vám bude místo otce. 66 A Juda Makabejský, udatný bojovník už od mládí, bude vaším vojevůdcem a povede boj proti pohanům. 67 Shromážděte k sobě všechny, kdo zachovávají Zákon, a vykonejte pomstu za svůj lid. 68 Dejte pohanům plnou odplatu a držte se předpisů Zákona.“ 69 Pak jim požehnal a byl připojen ke svým otcům. 70 Zemřel v roce 146.* Byl pohřben do hrobu svých otců v Modiinu a celý Izrael ho oplakával s hlubokým zármutkem.