Jesus Sirach 6 | Bible, překlad 21. století Český ekumenický překlad

Jesus Sirach 6 | Bible, překlad 21. století
1 Špatná pověst totiž působí ostudu a hanbu – to bude dědictví prolhaných hříšníků. 2 Nenech se unášet svými žádostmi, jinak tě rozsápají jako býk. 3 Přijdeš o své listí, ztratíš plody a zůstaneš jako suchý strom. 4 Člověka zahubí jeho špatné sklony, jeho nepřátelé se mu vysmějí.

Pravé přátelství

5 Vlídná řeč ti přidá přátele, přívětivý jazyk vzbudí laskavost. 6 Mnoho ať je těch, kteří tě zdraví, tvým rádcem ať je však jen jeden z tisíce. 7 Hledáš-li přítele, podrob ho zkoušce, důvěřovat mu nespěchej. 8 Někdo je přítelem, jen když se mu to hodí, v den tvého soužení tě však opustí. 9 Některý přítel se změní v nepřítele, prozradí váš spor, a tak tě zahanbí. 10 Některý přítel s tebou sedá u stolu, v den tvého soužení tě však opustí. 11 Když se ti vede dobře, je s tebou jako stín, i tvé služebníky vyplísní. 12 Když ale klesneš, obrátí se proti tobě, ani potkat tě chtít nebude. 13 Nepřátelům se vyhýbej a dávej si pozor i na přátele. 14 Věrný přítel je pevná záštita, kdo ho najde, našel poklad. 15 Věrný přítel je k nezaplacení, jeho cenu nevyváží nic. 16 Věrný přítel je elixír života – naleznou ho ti, kdo Hospodina ctí. 17 Ten, kdo ctí Hospodina, bude mít dobré přátele, bude si jich hledět jako sám sebe.

Hledání moudrosti

18 Přijímej, chlapče, vzdělání už od mládí, a až do stáří budeš nacházet moudrost. 19 Přistupuj k ní jak oráč a rozsévač, čekej na její dobré plody. Při jejím pěstování se jen trochu přičiníš a brzy okusíš její úrody. 20 Pro tupce je ale neúrodná, zabedněnec u ní nevytrvá. 21 Bude pro něj tvrdá jak prubířský kámen, a tak ji zanedlouho odvrhne. 22 Moudrost totiž ke cti svého jména je přístupná jen nemnohým. 23 Poslechni, chlapče, a přijmi mou radu, neodmítej mé poučení: 24 Strč své nohy do jejích okovů, svůj krk do jejího obojku. 25 Skloň se a nes ji na svých ramenou, jejím poutům se nezpěčuj. 26 Vykroč k ní z celé duše své, ze všech sil se drž jejích cest. 27 Sleduj a hledej ji, a dá se ti poznat; až se jí zmocníš, už ji nepouštěj. 28 Nakonec v ní najdeš odpočinutí, ona se stane tvou radostí. 29 Její okovy ti budou mocnou záštitou a její obojek slavnostním rouchem. 30 Její jho* bude zlatou ozdobou a její pouta purpurovou šňůrou. 31 Oblečeš si ji jako slavnostní roucho a nasadíš si jako nádhernou korunu. 32 Budeš-li chtít, chlapče, dá ti vzdělání, oddáš-li se jí, budeš rozvážný. 33 Budeš-li rád naslouchat, pochopíš, budeš-li dávat pozor, dojdeš moudrosti. 34 Vyhledávej společnost starších, a kdo je moudrý, k tomu se připoj. 35 Pilně poslouchej každý zbožný výklad, ať ti neuniknou hluboké výroky! 36 Uvidíš-li rozumného, choď za ním hned zrána, tvé nohy ať ošlapají jeho práh! 37 Uvažuj o Hospodinových zákonech, o jeho přikázáních stále přemítej. On sám pak posílí tvé srdce a touhou po moudrosti budeš obdařen.

© 2009, 2015, 2017, 2020 Biblion, z.s. Version 2020.2.28

Český ekumenický překlad
1 Údělem špatného jména bude hanba a potupa. Ty budou známkou obojakého hříšníka. 2 Nedej se strhnout vášněmi své duše, aby tě nerozervaly jako zdivočelost býka. 3 Ohlodají ti listí, zničí tvé plody, a ty zůstaneš holý jako opadaný strom. 4 Neřestná duše zničí toho, kdo ji má, a vystaví ho škodolibé radosti nepřátel. 5 Líbezná mluva si získává mnoho přátel a přívětivé jednání dojde odměny v mnohé laskavosti. 6 Měj hodně těch, kdo s tebou žijí v míru, ale důvěrného rádce měj jen jednoho z tisíce. 7 Chceš-li se s někým spřátelit, prověř ho zkouškou, než mu začneš důvěřovat. 8 Někdo je tvým přítelem, když se to jemu hodí, ale opustí tě, jakmile budeš v nesnázích. 9 Některý přítel se změní v nepřítele a svůj rozchod s tebou přičte k tvé hanbě. 10 Jiný ti bývá u stolu společníkem, ale nevytrvá, až budeš v soužení. 11 Dokud ti bude dobře, bude tvým druhým já, bude volně nakládat i s tvým služebnictvem. 12 Stihne-li tě však ponížení, obrátí se proti tobě a víckrát ho už neuvidíš. 13 Vyhýbej se zdaleka svým nepřátelům a střež si své přátele. 14 Věrný přítel je pevná ochrana, kdo ho našel, nalezl poklad. 15 Věrný přítel je k nezaplacení, ničím nelze vyvážit jeho cenu. 16 Věrný přítel je elixír života, najdou ho jen ti, kdo mají bázeň před Hospodinem. 17 Kdo se bojí Hospodina, je upřímný ve svém přátelství, neboť bližního posuzuje jako sebe samého.

Získání moudrosti

18 Synu, od svého mládí se věnuj vzdělávání, až do šedin tak budeš nacházet moudrost. 19 Přistupuj k ní jako oráč a rozsévač a čekej na její dobré plody. Jen málo námahy na ni vynaložíš a brzy budeš jíst, co z ní vzejde. 20 Nevychovanému se zdá příliš drsná, pošetilý při ní nevytrvá. 21 Bude pro něho jako těžký zkušební kámen a nebude váhat ji odhodit. 22 Moudrost je totiž hodna svého jména, vždyť přístup k ní mají nemnozí. 23 Poslechni, synu, a přijmi mé mínění, neodmítej mou radu. 24 Vsuň své nohy do jejích okovů a na svou šíji navleč její obojek. 25 Sehni se a nes ji na svých ramenou, její pouta neměj v ošklivosti. 26 Přistup k ní celou svou duší a celou svou silou se drž jejích cest. 27 Jdi po jejích stopách a ona se ti dá poznat, jakmile ji jednou pevně uchopíš, už ji nepouštěj. 28 Nakonec v ní najdeš odpočinutí a promění se ti v radost. 29 Její okovy ti budou silnou ochranou a její obojek límcem slávy. 30 Její jho je ozdoba ze zlata a její pouta jsou purpurová šňůra. 31 Jako roucho slávy si ji oblečeš a ověnčíš se vítězným jásotem. 32 Synu, budeš-li chtít, dostane se ti vzdělání; oddáš-li se moudrosti celou duší, staneš se důvtipnějším. 33 Budeš-li rád poslouchat, mnohému se naučíš, nakloníš-li pozorně své ucho, staneš se moudrým. 34 Ocitneš-li se v zástupu starších, rozpoznej, kdo je z nich moudrý, a toho se přidrž. 35 Ochotně naslouchej každému vyprávění o Božích věcech a nedej si ujít žádný moudrý výrok. 36 Objevíš-li rozumného, přivstaň si a pospěš k němu a tvá noha ať vyšlape práh jeho dveří. 37 O Hospodinových příkazech přemýšlej a vždycky se bedlivě zabývej jeho zákony. On posílí tvůj rozum a uspokojí tvou touhu po moudrosti.