Jesus Sirach 51 | Bible, překlad 21. století Český ekumenický překlad

Jesus Sirach 51 | Bible, překlad 21. století

Modlitba Ješuy, syna Sirachova

1 Vzdávám ti díky, Hospodine Králi, chválím tě, Bože, Spasiteli můj! Tvému jménu vzdávám díky – 2 vždyť jsi byl mým ochráncem i oporou! Zachránils mé tělo ze záhuby, z léčky pomlouvačného jazyka a od rtů, jež vymýšlejí lži. Před zraky protivníků jsi byl mou oporou; zachránil jsi mě 3 svým velikým soucitem pro jméno své před zuby, které mě chtěly pohltit, před rukou těch, kdo mě chtěli zahubit, před mnohým trápením, jež jsem zakusil, 4 před udušením mezi plameny, před ohněm, jejž jsem nezapálil, 5 před zejícím jícnem podsvětí, před nečistým jazykem a lživým slovem, 6 před křivým osočením u krále. Můj život se k smrti naklonil, má duše se přiblížila k podsvětí. 7 Odevšad mě obklíčili, nebylo pomoci, hledal jsem člověka, jenž by mě podpořil, nikde však ani jediný. 8 Vtom jsem si vzpomněl na tvůj soucit, Hospodine, na tvé milosrdenství, jež trvá od věků; na to, že vysvobozuješ doufající v tebe a zachraňuješ je z rukou nepřátel. 9 Vyslal jsem ze země svou snažnou prosbu, modlil se za záchranu před smrtí. 10 Volal jsem: „Hospodine, ty jsi můj Otec,* neopouštěj mě ve dnech soužení, když jsem proti pyšným bezmocný! Tvé jméno chci chválit bez přestání, chci ti zpívat písně vděčnosti.“ 11 A má modlitba byla vyslyšena; zachránil jsi mě ze záhuby a vysvobodil mě ve zlé chvíli. 12 Za to ti budu vzdávat díky a chválu, dobrořečit budu Hospodinovu jménu!

Cesta k moudrosti

13 Zamlada, než jsem se vydal na svou pouť, žádal jsem v modlitbách směle o moudrost. 14 Prosil jsem o ni před chrámem a budu ji hledat až do konce. 15 Od prvního rozpuku až k plné zralosti plnila mé srdce radostí. Mé nohy vykročily přímými cestami, už od mládí jdu v jejích šlépějích. 16 Sotva jsem naklonil ucho, hned jsem ji obdržel a nalezl, co pro mě bylo velmi poučné. 17 Díky ní jsem začal dělat pokroky – Toho, jenž mi dává moudrost, proto velebím! 18 Rozhodl jsem se uvádět ji ve skutek, nadchl jsem se pro dobro a nebudu zahanben. 19 Zápasil jsem o moudrost celou svou duší, plnil jsem Zákon se vší přesností, vzpínal jsem ruce vzhůru k nebi a litoval, jak málo jí rozumím. 20 Zaměřil jsem se na ni celou myslí a nalezl ji v čistotě. Mé srdce od počátku bylo jen její, a proto nebudu opuštěn. 21 Mé nitro se chvělo touhou po ní, a tak jsem získal cenné jmění: 22 Hospodin mi dal za odměnu jazyk, a jím ho nyní budu chválit. 23 Pojďte ke mně, vy neučení, a usaďte se v domě vědění. 24 Proč naříkat, že moudrost chybí, a jen po ní prahnout celou duší? 25 Prohlašuji proto naplno: Můžete ji získat zadarmo! 26 Skloňte svou šíji pod její jho, svou duši nechte projít výchovou – moudrost je nadosah, jen se natáhnout! 27 Pohleďte, s jak malým úsilím jsem získal tolik pohodlí! 28 Získejte vzdělání, i kdyby stálo sebevíc, vždyť se vám zlatě vyplatí. 29 Upřímně se radujte z Božího slitování, nestyďte se ho chválit. 30 Věnujte se svému dílu, dokud je čas, a v Boží čas vás bude čekat odměna.

© 2009, 2015, 2017, 2020 Biblion, z.s. Version 2020.2.28

Český ekumenický překlad

Modlitba Jéšuy Sírachovce

1 Velebit tě budu, Hospodine, Králi, chválit tebe, Boha, svého Spasitele, velebit budu tvé jméno. 2 Stal ses mi ochráncem a pomocníkem, mé tělo jsi vysvobodil ze záhuby a z osidel jazyka utrhačného, od rtů páchajících lež; proti těm, kteří povstali, stal ses mi pomocníkem. Vysvobodil jsi mne 3 podle množství slitování a pro své jméno ze zubů těch, kdo byli hotovi mě zadávit, z ruky těch, kdo mi ukládali o život, z četných úzkostí, které jsem měl, 4 od upálení na hranici, zprostřed ohně, který jsem nezapálil, 5 z hlubiny útrob podsvětí, od jazyka nečistého a slova lživého. 6 Králi, je to pomluva nespravedlivého jazyka. Má duše se přiblížila až k smrti a můj život byl blízko podsvětí tam dole. 7 Obklíčili mě ze všech stran a nebylo nikoho, kdo by mi pomohl. Ohlížel jsem se po pomoci u lidí, ale nikdo tam nebyl. 8 Rozpomněl jsem se na tvé milosrdenství, Hospodine, a na tvé dílo, které je od věků. Ty přece vytrhuješ ty, kteří tě očekávají, a zachraňuješ je z ruky nepřátel. 9 Ze země jsem vyslal svou prosbu, modlil jsem se, abych ušel smrti. 10 Vzýval jsem Hospodina, Otce mého Pána, aby mě neopouštěl ve dnech úzkosti, za vlády zpupných, kdy není pomoci. Chválit budu tvé jméno ustavičně a zpěvem tě velebit. 11 Má prosba byla vyslyšena; zachránils mě ze záhuby a vytrhls mě ze zlého času. 12 Proto tě budu velebit a chválit, dobrořečit jménu Hospodinovu.

Báseň o hledání moudrosti

13 Ještě jako jinoch, dříve než jsem se vydal na cesty, jsem si otevřeně ve svých modlitbách vyprošoval moudrost. 14 Před chrámem jsem o ni prosil a až do konce života ji budu vyhledávat. 15 Když rozkvétala a jako hrozen zrála, radovalo se z ní mé srdce. Má noha vykročila na rovnou cestu, od svého mládí jdu v jejích stopách. 16 Maličko jsem naklonil své ucho a přijal ji a mnoho poučení jsem v tom pro sebe nalezl. 17 Učinil jsem v ní pokroky. Tomu, kdo mi dává moudrost, vzdávám čest. 18 Umínil jsem si, že budu podle ní jednat, horlil jsem pro dobro a nebyl jsem zahanben. 19 Usiloval jsem o ni, byl jsem pečlivý v plnění Zákona. K Nebi jsem vztáhl ruce a želel jsem hříchů spáchaných z neznalosti. 20 Celou svou duší jsem se na ni zaměřil a v očišťování jsem ji nacházel. Od počátku jsem srdcem při ní, proto mě neopustila. 21 Mé nitro planulo úsilím ji vyhledat, a tak jsem získal dobrý majetek. 22 Hospodin mi dal jazyk jako odměnu, jím ho budu chválit. 23 Přistupte ke mně, nevzdělaní, a přebývejte u mne v domě, kde dojdete vzdělání. 24 Proč naříkáte, že máte nedostatek a že vaše duše velice žízní? 25 Otevřel jsem ústa a řekl jsem: Získejte si ji bez peněz. 26 Svou šíji vložte pode jho a vaše duše ať si osvojí vzdělání. Je snadné nalézt je. 27 Na vlastní oči se přesvědčte, jak málo jsem se namáhal, a přesto jsem našel pro sebe hojné odpočinutí. 28 Přivlastněte si vzdělání, ať stojí sebevíc stříbra, ono vám tu částku mnohonásobně vrátí ve zlatě. 29 Ať se vaše duše raduje z Hospodinova milosrdenství a nestydí se ho chválit. 30 Své dílo konejte, dokud je čas, a on vám dá vaši mzdu ve svůj čas. (Moudrost Jéšuy, syna Sírachova.)