Jesus Sirach 20 | Bible, překlad 21. století Český ekumenický překlad

Jesus Sirach 20 | Bible, překlad 21. století

Pozor na mnohomluvnost

1 Některé pokárání je nevhodné a někdo mlčí – to je rozumné. 2 Oč lepší je promluvit si než se rozzuřit! 3 Kdo přiznává chybu, vyhne se škodě. 4 Jako eunuch, který chce znásilnit pannu, je ten, kdo chce násilím dopomoci právu. 5 Někdo mlčí a mají ho za moudrého a jiný je protivný pro svou upovídanost. 6 Někdo mlčí, že nemá, co by řekl; někdo mlčí, že čeká na svou chvíli. 7 Moudrý člověk mlčí, než přijde jeho chvíle, tupý tlučhuba svou chvíli mine. 8 Kdo je mnohomluvný, ten se zprotiví; kdo si osobuje moc, ten sklidí nenávist.

Paradoxy života

9 Člověku může prospět i neštěstí a šťastná náhoda může uškodit. 10 Některý dar ti neprospěje, jiný vynese* dvojnásobek. 11 Někomu jeho sláva uškodí, jiný se pozvedne z ponížení. 12 Někdo koupí mnoho za málo peněz, nakonec ale platí sedminásobně. 13 Moudrý si pár slovy získá přízeň, lichotky hlupáků jsou však zbytečné. 14 Dar od hlupáka ti bude k ničemu, těší se totiž na velkou odměnu. 15 Dá málo a přidá hodně výčitek – bude otvírat ústa jako hlasatel. Dnes půjčí, zítra bude žádat zpět, takový člověk se nedá snést. 16 Hlupák pak řekne: „Nemám přítele, za moji dobrotu nikdo neděkuje; 17 i ti, které živím, o mně mluví zle!“ Kolik lidí a jak často se mu vysměje?*

Nevhodná slova

18 Lepší je uklouznout než se uřeknout; to proto darebáci padnou tak najednou. 19 Neomalený člověk je jako nevhodný žert, který ulpívá na tupých rtech. 20 Moudrost z úst hlupáka nebude přijata, neboť ji nepronese v pravý čas. 21 Někomu brání v hříchu nouze; aspoň může odpočívat bez výčitek. 22 Někdo si ničí život kvůli studu; bude se ničit kvůli hlupákům. 23 Někdo kvůli studu něco slíbí příteli a zbytečně si ho znepřátelí. 24 Lež je pro člověka hanebná poskvrna, jež na rtech tupců stále ulpívá. 25 Lepší je zloděj než ustavičný lhář, oba však čeká záhuba. 26 Zvyky prolhaného vedou do hanby, bude mít kabát z ostudy.

Užitek moudrosti

27 Moudrý se prosadí svými slovy, rozumný se i mocným zalíbí. 28 Kdo obdělává půdu, sklidí hojnou úrodu, a kdo se líbí mocným, usmíří křivdu. 29 Hostiny a dary zaslepují oči moudrým* a jako roubík brání ústům v kárání. 30 K čemu je moudrost, která je skrytá, k čemu je zakopaný poklad? 31 Lepší je ten, kdo skrývá hloupost, nežli ten, kdo skrývá moudrost.

© 2009, 2015, 2017, 2020 Biblion, z.s. Version 2020.2.28

Český ekumenický překlad

Kárání a mlčení

1 Je výtka vyřčená v nepravý čas, a je mlčení, v němž se projeví rozumnost člověka. 2 Oč lepší je někomu domlouvat než se na něho osopit. 3 Kdo se přizná, ochrání se před zneuctěním. 4 Jako kleštěnec, který by chtěl zbavit dívku panenství, tak dopadne ten, kdo právo prosazuje násilím. 5 Někdo mlčí, a je shledán moudrým, jiný je nenáviděn pro svou upovídanost. 6 Někdo mlčí, protože nenachází odpověď, a jiný mlčí, protože zná vhodný čas. 7 Moudrý člověk bude mlčet, dokud nepřijde ta pravá chvíle, avšak nerozumný mluvka vždycky mluví v nepravý čas. 8 Kdo je upovídaný, vyslouží si opovržení, kdo zneužívá moc, vzbudí nenávist.

Nepochopitelnosti

9 Někdo dochází úspěchu v neštěstí, někomu je zisk ke škodě. 10 Za svou štědrost nesklidí vždy dárce vděk, jindy přinese dar dvojnásobnou odměnu. 11 Honba za slávou přivodí někdy ponížení, někdo však z pokoření pozdvihne hlavu. 12 Někdo kupuje mnoho za málo, jiný to zaplatí sedminásobně. 13 Moudrý si získá oblibu málo slovy, kdežto hlupáci nadarmo plýtvají zdvořilostmi. 14 Dar od pošetilce ti nepřinese užitek, vždyť on má velké oči: 15 daruje málo a mnoho o tom namluví, bude svá ústa otvírat jako vyvolavač; dnes půjčí, a zítra bude žádat zpět. Takový člověk je odporný. 16 Hlupák bude říkat: „Nemám přítele, ba ani vděk za svoje dobrodiní. 17 Kdo jedí můj chléb, zle o mně mluví.“ Kolikrát a jak mnozí se takovému vysmějí.

Zneužívání jazyka

18 Je lépe uklouznout na dláždění nežli jazykem, k pádu zlých dochází naráz. 19 Nevychovanec je jako slovo nevhod vyřčené; bude stále v ústech pošetilců. 20 Podobenství z úst hlupáka se nesetká s ohlasem, protože je pověděl v nepravý čas. 21 Někomu brání chudoba, aby hřešil, ale bude mít klid a nebude trápen výčitkami. 22 Někdo ničí sám sebe ze studu před lidmi, i před pošetilcem se bude ničit. 23 Někdo ze studu příteli něco slíbí a zbytečně si z něho udělá nepřítele. 24 Lež je hanebná poskvrna člověka, bude stále v ústech nepoctivých lidí. 25 Lepší je zloděj, než kdo soustavně lže, dědictvím obou však bude záhuba. 26 Lhář je zvyklý na hanbu a ostuda na něm lpí stále. 27 Moudrý se dostává svými sliby do popředí a rozumný muž se líbí velmožům. 28 Kdo obdělává půdu, navršuje svůj stoh, a kdo se líbí velmožům, dosáhne odpuštění nepravosti. 29 Pohostinnost a dary zaslepují oči moudrých a jako uzda v ústech umlčují káravá slova. 30 Skrytá moudrost a zakopaný poklad – k čemu je to obojí užitečné? 31 Lepší je člověk, který skrývá svou hloupost, než člověk, který skrývá svou moudrost.