Jesus Sirach 15 | Bible, překlad 21. století Český ekumenický překlad

Jesus Sirach 15 | Bible, překlad 21. století
1 Kdo ctí Hospodina, ten to dokáže, kdo plní Zákon, moudrost nalezne. 2 Ona mu vyjde vstříc jako matka, přijme ho jako panenská nevěsta. 3 Chlebem rozumnosti ho nakrmí, napojí ho vodou moudrosti. 4 Opře se o ni a nezakolísá, spolehne na ni a nebude zahanben. 5 Ona ho vyvýší nad jeho druhy, uprostřed shromáždění mu ústa otevře. 6 Přinese mu potěšení a korunu radosti, věčný věhlas mu dá jako dědictví. 7 Hňupové ji ale nenajdou, hříšníci si jí ani nevšimnou. 8 Od pýchy je k ní totiž daleko, lháři si na ni ani nevzpomenou. 9 Ústům hříšníka chvála nesluší, Hospodin ji tam nevložil. 10 Chvála se přece má vzdávat s moudrostí – pak ji doprovodí sám Hospodin.

Lidská svoboda a zodpovědnost

11 Neříkej: „Za mé pochybení může Hospodin,“ on přece nedělá, co se mu hnusí! 12 Neříkej: „Svedl mě na scestí,“ vždyť na co by mu byl hříšník! 13 Hospodinu se hnusí každá ohavnost a nelíbí se ani jeho ctitelům. 14 On na počátku stvořil člověka a nechal na něm, ať se rozhoduje za sebe. 15 Budeš-li chtít, dodržuj přikázání – věrnost záleží na dobré vůli. 16 Oheň a vodu položil před tebe – vztáhni ruku po tom, co si vybereš. 17 Život a smrt leží před člověkem – v čem najde zalíbení, to dostane! 18 Hospodinova moudrost je veliká, on je mocný vládce a vidí vše. 19 Jeho oči hledí na ty, kdo jej ctí, on rozpozná každý lidský skutek. 20 Nikomu nepřikázal, ať je bezbožný, a nikomu neschválil, ať hřeší.

© 2009, 2015, 2017, 2020 Biblion, z.s. Version 2020.2.28

Český ekumenický překlad

Odměna spravedlivého

1 Kdo se bojí Hospodina, bude toto vše dělat; kdo se přidrží Zákona, získá moudrost. 2 Ona mu vyjde vstříc jako matka, přijme ho jako mladá nevěsta. 3 Nasytí ho chlebem rozumnosti a napojí vodou moudrosti. 4 Opře se o ni a nezakolísá, spolehne na ni a nedojde pohanění. 5 Vyvýší jej nad jeho bližní a uprostřed shromáždění otevře mu ústa. 6 Rozjasní se veselím a ověnčí se jásotem a jako dědictví obdrží věčné jméno. 7 Ale lidé nerozumní moudrost nezískají a hříšníci ji ani nespatří. 8 Ona je daleko od pýchy a lháři na ni nevzpomenou. 9 Chvalozpěv nepatří do úst hříšníka, protože nepochází od Hospodina. 10 Jen v moudrosti může zaznět chvalozpěv a Hospodin jej bude provázet úspěchem. 11 Neříkej: „Hospodin zavinil, že jsem odpadl,“ on přece nedělá to, co nenávidí. 12 Neříkej: „On mne zavedl na scestí,“ hříšníka přece nepotřebuje. 13 Hospodin má v nenávisti každou ohavnost, a nemají ji v lásce ani ti, kdo se ho bojí. 14 On sám na počátku stvořil člověka a ponechal mu možnost vlastního rozhodování. 15 Chceš-li, můžeš plnit přikázání a zachovávat věrnost podle libosti. 16 Vodu i oheň položil před tebe, vztáhni svou ruku, po čem chceš. 17 Před člověkem je život i smrt a bude mu dáno, co si vybere. 18 Neboť nesmírná je moudrost Hospodinova, je silný svou mocí a vidí všechno. 19 Jeho oči bdí nad těmi, kdo se ho bojí, žádný lidský skutek mu neunikne. 20 Nikomu nenařídil jednat svévolně ani nedal nikomu povolení hřešit.