Synopse der Evangelien

Vergleiche ähnliche Bibelstellen (Nya Levande Bibeln):

Matthäus 10

Jesus varnar för förföljelse

16 Jesus fortsatte: ”Jag sänder er som får in bland vargar. Var därför listiga som ormar och oskyldiga som duvor. 17 Akta er för människorna! Ni kommer att arresteras och dras inför domstol och bli piskade i synagogorna*. 18 Och ni ska för min skull bli anklagade inför kungar och makthavare och få tillfälle att berätta för dem vad ni hört och sett. Ja, ni ska få berätta om mig för främmande folk. 19 Men när ni ställs inför domstolen behöver ni inte oroa er för vad ni ska säga, för ni ska få de rätta orden just när ni behöver dem. 20 Det är inte ni som ska tala då, utan er Far i himlen ska låta sin Ande tala genom er. 21 Bröder ska förråda varandra och låta döda varandra, och föräldrar ska förråda sina egna barn. Barn ska göra uppror mot sina föräldrar och ta livet av dem. 22 Alla ska hata er därför att ni tillhör mig. Men den som håller ut till slutet ska bli räddad.* 23 När ni blir förföljda i en stad så fly till en annan. Men jag försäkrar er att jag, Människosonen*, kommer tillbaka innan ni hunnit till alla Israels städer! 24 Efterföljaren står inte över sin mästare, och en tjänare står inte över sin herre. 25 Efterföljaren får acceptera att det går med honom som med hans mästare, och tjänaren får acceptera att det går med honom som med hans herre. Om nu jag, husets herre, har kallats Satan*, kommer man naturligtvis att säga samma sak om er, som är medlemmar i mitt hushåll! 26 Men var inte rädda för dem som hotar er, för en dag ska sanningen komma fram. Då ska det som är gömt bli känt för alla.

Markus 13

9 Var på er vakt! Man ska arrestera er och dra er inför domstol, och ni ska bli misshandlade i synagogorna*. Och ni ska för min skull bli anklagade inför kungar och makthavare och få tillfälle att berätta för dem om vad ni har hört och sett. 10 För det glada budskapet om mig måste spridas till alla folk innan tidens slut. 11 Men när ni dras inför domstol behöver ni inte oroa er för vad ni ska säga. Säg bara det ni kommer att tänka på, för ni ska få de rätta orden just när ni behöver dem. Det är inte ni som talar då, utan Guds heliga Ande. 12 Syskon ska förråda varandra och låta döda varandra, och föräldrar ska förråda sina egna barn. Barn ska göra uppror mot sina föräldrar och ta livet av dem. 13 Alla ska hata er därför att ni tillhör mig. Men den som håller ut till slutet ska bli räddad.*

Lukas 21

12 Men innan allt detta inträffar ska man gripa er och förfölja er. Ni ska dras inför domstol i synagogorna* och kastas i fängelse, och ni ska ställas inför makthavare och kungar därför att ni tillhör mig. 13 Men detta ger er samtidigt en chans att berätta om er tro. 14 Planera därför inte i förväg vad ni ska säga då man anklagar er, 15 för jag ska ge er de rätta orden, ja, ni ska få en sådan vishet och skärpa att ingen av era motståndare kan svara. 16 Ni ska bli förrådda till och med av dem som står er närmast, av era föräldrar, syskon, släktingar och vänner, och några av er kommer att dödas. 17 Alla ska hata er därför att ni tillhör mig.