Sprüche 6,24 | Библия, нов превод от оригиналните езици Верен

Sprüche 6,24 | Библия, нов превод от оригиналните езици

Четири предупреждения

1 Сине, ако си поръчителствал за своя ближен и си подал ръка за договореност на чужд човек, 2 ти си се впримчил с думите на своята уста, хванат си с думите на устата си. 3 Затова, сине, тъй като си паднал в ръцете на ближния си, избави се, като направиш това: иди, падни на колене и объркай ближния си. 4 Не давай сън на очите си и дрямка на клепачите си. 5 Спасявай се като сърна от ръката на ловеца и като птица от ръката на птицеловеца. 6 Иди при мравката, ленивецо, виж нейните постъпки и бъди мъдър. 7 Тя няма началник, нито надзирател или управител, 8 но приготвя храната си лете, събира по жътва, каквото ще яде*. 9 Докога ще спиш, ленивецо? Кога ще станеш от сън? 10 Малко сън, малко дрямка, малко леност със сгънати ръце, 11 но сиромашията ще дойде върху тебе като пътник и немотията ти като въоръжен мъж*. 12 Лукав човек, човек грешник е онзи, който ходи с измамна уста, 13 намигва с очите си, говори с краката си, дава знак с пръстите си, 14 сърцето му е коварно: измисля зло по всяко време, сее раздори. 15 Затова неговата гибел ще дойде внезапно, изведнаж ще бъде съсипан непоправимо. 16 Ето шест неща, които Господ мрази, дори седем, които са отвращение за Него: 17 горделиви очи, лъжлив език и ръце, които проливат невинна кръв, 18 сърце, което замисля зли кроежи, крака, които тичат бързо към зло, 19 лъжесвидетел, който изрича лъжи, и онзи, който сее раздор между братя.

Прелюбодейството не остава без последици

20 Сине, спазвай заповедите на баща си и не отхвърляй поуката от майка си. 21 Привържи ги завинаги към сърцето си, закачи ги на шията си. 22 Когато ходиш, те ще те ръководят; когато легнеш да спиш, ще те пазят; събудиш ли се, ще ти говорят: 23 защото заповедта е светилник и поуката – светлина, а поучителните назидания са пътят към живота, 24 за да те пазят от порочна жена, от ласкателния език на чужда. 25 Не пожелавай хубостта ѝ в сърцето си* и да не те плени с клепките си, 26 защото заради блудница човек изпада в нужда за парче хляб, а жената на друг улавя многоценната душа. 27 Може ли някой да постави огън в пазвата си, без да изгорят дрехите му? 28 Може ли някой да ходи по нажежени въглени, без да изгори краката си? 29 Това същото става и с онзи, който влиза при жената на ближния си: който се допре до нея, няма да остане без вина. 30 Не се прощава на крадеца, дори ако краде, за да се насити, когато е гладен. 31 Хванат ли го, той трябва да заплати седмократно, би могъл да даде целия имот на дома си. 32 Онзи, който прелюбодейства с жена, е безумен; който прави това, би погубил душата си. 33 Той ще намери бой и срам и безчестието му няма да се изглади, 34 защото ревнивостта разгаря яростта на мъжа и той няма да щади в деня на възмездието; 35 няма да приеме никакъв откуп и няма да се задоволи, дори ако увеличаваш даровете.

Bible, Contemporary Bulgarian Translation Copyright © 2013 by Bulgarian Bible Society. Used by permission.

Верен
1 Сине мой, ако си станал поръчител за ближния си, или си дал гаранция за някой чужд, 2 впримчил си се с думите на устата си, уловил си се с думите на устата си, 3 тогава, сине мой, направи това и се избави, тъй като си паднал в ръката на ближния си – иди, втурни се и настоявай пред ближния си, 4 не давай сън на очите си, нито дрямка на клепачите си, 5 избави се като сърна от ръката на ловеца и като птица от ръката на птицеловеца. 6 Иди при мравката, ленивецо, виж пътищата ѝ и стани мъдър. 7 Тя, без да има началник, надзирател или управител, 8 приготвя хляба си през лятото, събира храната си в жетва. 9 Докога ще лежиш, ленивецо? Кога ще станеш от съня си? 10 Малко спане, малко дрямка, малко сгъване на ръце за сън, 11 и беднотията ти ще дойде като разбойник и нуждата ти – като въоръжен мъж. 12 Негоден човек, нечестив човек е онзи, който ходи с лъжлива уста, 13 намига с очите си, дава знаци с краката си, сочи с пръстите си. 14 Измами са в сърцето му, крои зло по всяко време, сее раздори, 15 затова гибелта му ще дойде внезапно, изведнъж ще се съкруши, и то без изцеление. 16 Шест неща мрази ГОСПОД, и дори седем са мерзост за душата Му: 17 надменни очи, лъжлив език и ръце, които проливат невинна кръв, 18 сърце, което крои зли планове, крака, които бързо тичат към зло, 19 лъжесвидетел, който говори лъжа, и такъв, който сее раздори между братя. 20 Сине мой, пази заповедта на баща си и не отхвърляй закона на майка си. 21 Вържи ги завинаги за сърцето си, увий ги около шията си. 22 Когато ходиш, ще те води, когато спиш, ще те пази, когато се събудиш, ще разговаря с теб. 23 Защото заповедта е светилник и законът – светлина, и поучителните изобличения са път на живот, 24 за да те пазят от злата жена, от ласкателния език на чужденката. 25 Не пожелавай красотата ѝ в сърцето си и да не те улови с миглите си, 26 защото заради блудна жена човек изпада до парче хляб и жена на друг мъж лови скъпоценната душа. 27 Може ли някой да вземе огън в пазвата си и дрехите му да не изгорят? 28 Може ли някой да ходи по разпалени въглища и краката му да не обгорят? 29 Така е и с онзи, който влиза при жената на ближния си – който се докосне до нея, няма да бъде невинен. 30 Крадецът не бива презиран, ако краде, за да насити душата си, когато е гладен, 31 но ако бъде уловен, трябва да възстанови седмократно, трябва да даде целия имот на къщата си. 32 Онзи, който прелюбодейства с жена, е лишен от ум. Който прави това, погубва собствената си душа. 33 Рани и срам ще намери и позорът му няма да се изличи, 34 защото ревността събужда яростта на мъжа и той няма да пожали в деня на отмъщението. 35 Няма да приеме никакъв откуп и няма да се умилостиви, ако и да умножаваш даровете.