Schließen
“The Lord is risen…” Lk 24:34—only one of many good news on BibleServer. 25 € will help us to secure this years funding.
Help

Библия, нов превод от оригиналните езици

Пророчески надпис и увод

1 Пророчество, възвестено за Ниневия. Книга за видението на Наум от Елкош.
2 Господ е Бог ревнител и отмъстител; Господ е отмъстител и господар на яростния гняв; Господ е отмъстител за Своите противници и Той трупа гняв за Своите врагове.
3 Господ е бавен на гняв, но велик по сила; въпреки че очиства от грях, Господ не оставя без наказание. Сред буря и стихиен вятър е Неговото шествие, а облаците са прах под нозете Му.
4 Той заплашва морето и то пресъхва, и всички реки превръща в пустиня; увяхват Васан и Кармил и цъфтежът на Ливан отлита.
5 Планините треперят пред Него и хълмовете се тресат, земята се раздвижва пред Неговото лице, а именно – земният кръг и всички живеещи по земята.
6 Кой ще устои пред лицето на яростта Му? А и кой ще удържи пред пламъка на гнева Му? Гневът Му се лее като огън и скалите се разпадат пред Него.
7 Господ е нещо сигурно – като твърдина в ден на скръб, защото Той познава тези, които се надяват на Него.
8 Но чрез силно наводнение Той ще причини изтребление на нейното място1 и мрак ще преследва Неговите врагове.
9 Какво замисляте против Господа? Той е подготвил края – сам Той, бедствието няма да се надига два пъти.
10 Враговете му ще бъдат оплетени като тръни и опиянени като своето питие, те ще бъдат погълнати подобно на съвсем суха слама.
11 Именно от тебе излезе този, който е замислил зло против Господа – този, който е със замислите на злото.
12 Господ говори така: „Макар и да са сплотени и толкова многобройни, все пак те ще бъдат погубени и ще изчезнат. А тебе, макар и да съм те смирявал, никога вече няма да те унижавам.
13 И сега Аз ще прекратя неговото иго върху тебе и ще разчупя твоите вериги.“
14 А Господ отреди против тебе: „Няма да има никога вече потомство от името ти. Аз ще отстраня изваяните и излети идоли от дома на божествата ти и ще го превърна в гроб за тебе, защото си презряна!“
1 Т.е. Ниневия.
© 2019 ERF Medien