Hjälp

Nya Levande Bibeln

Jesus uppstår från de döda

1 På lördagskvällen, när vilodagen var över,1 köpte Maria från Magdala, Salome och Maria, Jakobs mamma, välluktande oljor för att gå och smörja Jesus kropp.
2 Tidigt på söndagsmorgonen, just innan soluppgången, gick de sedan ut till graven,
3 och på vägen dit frågade de sig: ”Vem ska rulla undan stenen från ingången åt oss?”
4 Men när de kom fram såg de att stenen, som var mycket tung, redan var bortrullad.
5 Och de gick in i den öppna graven, och där på den högra sidan satt en ung man klädd i en lång vit dräkt. Kvinnorna blev mycket förskräckta.
6 Men den unga mannen sa: ”Var inte rädda. Ni söker efter Jesus från Nasaret, han som avrättades på ett kors. Men han har blivit levande igen. Han är inte här. Titta, här är platsen där hans kropp låg.
7 Gå nu och säg till hans efterföljare, och särskilt till Petrus, att Jesus ska gå före dem till Galileen. Där ska de få se honom, precis som han sa till dem innan han dog.”
8 Då lämnade kvinnorna graven och sprang därifrån, darrande i hela kroppen. De var så chockade att de inte vågade berätta för någon vad de varit med om.2

Jesus visar sig för Maria från Magdala

9 Det var tidigt på söndagsmorgonen, dagen efter vilodagen3, som Jesus uppstod från de döda, och den första person han visade sig för var Maria från Magdala, den kvinna som han hade befriat från sju onda andar.
10 Hon gick och berättade det för dem som hade varit med honom och som nu sörjde och grät.
11 Men när de fick höra att han levde och hade visat sig för henne, trodde de inte på det.

Jesus visar sig för två av sina efterföljare

12 Senare visade sig Jesus för två av dem när de var på väg från Jerusalem ut på landsbygden. De kände inte igen honom först, eftersom hans utseende var förändrat,
13 men när de förstod vem han var skyndade de iväg och berättade det för de andra. Men ingen trodde på dem heller.

Jesus visar sig för sina elva närmaste efterföljare och befaller dem att sprida budskapet om honom

14 Lite senare visade han sig för sina elva närmaste efterföljare när de åt tillsammans. Han frågade dem då varför de hade så svårt för att tro, och varför de så envist vägrade att lita på dem som hade sett honom sedan han uppstått från de döda.
15 Och han sa till dem: ”Gå ut i hela världen och sprid budskapet om mig till alla människor.
16 Den som tror och blir döpt ska räddas, men den som vägrar att tro ska bli dömd.
17 Och jag ska ge kraft till dem som tror, så att de kan göra under och tecken. De ska driva ut onda andar i mitt namn, och de ska få förmågan att tala nya språk.
18 De ska utan risk kunna handskas med ormar, de ska inte bli skadade om de dricker något gift och de ska lägga händerna på de sjuka och göra dem friska.”

Jesus far upp till himlen

19 När Herren Jesus hade sagt detta till dem, togs han upp till himlen och satte sig på Guds högra sida för att regera.4
20 Men hans efterföljare gick ut överallt och talade till människorna, och Herren var med dem och bekräftade budskapet genom de under som följde.
1 16:1 Judarnas vilodag börjar kl.18.00 på fredagskvällen och slutar kl.18.00 på lördagskvällen. Mellan dessa klockslag utförs inget onödigt arbete.
2 16:8 Här slutar Markus berättelse om Jesus, enligt de äldsta och mest tillförlitliga handskrifterna. Andra handskrifter har med olika avslutningar på boken. Här återger vi två av de vanligaste. Den längre förekommer i flest handskrifter.
3 16:9 I grundtexten: sabbaten. Judarnas vilodag är den sjunde dagen i deras vecka, alltså lördagen.
4 16:19 Den som sitter på Guds högra sida delar hans makt och regerar tillsammans med honom.
© 2018 ERF Medien